Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

FEM TIPS: Så kan du fira Sveriges nationaldag

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Idag, den 6 juni firas Sveriges nationaldag, eller Svenska flaggans dag som den ursprungligen kallades år 1893 när den instiftades. Skansens grundare ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen. I år firar Sverige 500 år sedan Gustav Vasa utropades till Sveriges kung den 6 juni 1523.

Firandet av Sveriges nationaldag intiftades på Skansen år 1893. Det var Skansens grundare, Artur Hazelius som ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen. Han valde den 6 juni då det var den dagen, år 1523, som Gustav Vasa utropades till kung och det var även då den gällande det var den regeringsformen undertecknades den 6 juni 1809.

Den 6 juni var en inofficiell nationaldag fram till 1916, då den instiftades som Svenska Flaggans Dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag efter att riksdagen beslutat att 6 juni skulle firas som Sveriges nationaldag för att hedra landets självständighet och nationella identitet. År 2005 utsågs 6 juni till en officiell helgdag.

Officiellt firande

Det officiella firandet av Sveriges nationaldag äger rum på Skansen och varje år är det en av huvudstadens mest populära platser att besöka för att fira den 6 juni. Årets jubileumsfirande uppmärksammar också att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.

Under dagen blir det en folkfest med konserter, folkdans och pyssel för barn samt landskapsrätter från hela landet och på kvällen blir det högtidligt firande från Sollidenscenen med Anne Lundberg och Micke Leijnegard som programledare. Kungafamiljen medverkar och kung Carl XVI Gustaf håller tal. Kvällen bjuder på flagghissning, nationalsången, underhållning av kända artister och Arméns musikkår. Firandet sänds på SVT och SVT Play.

Sveriges flagga
Glöm inte att hissa flaggan för att fira nationaldagen och att det är 500 år sedan Gustav Vasa blev kung.

Fem tips på hur du kan fira:

Förutom det officiella firandet på Skansen så firas Sveriges nationaldag med parader, konserter, flagghissningar och andra evenemang runt om i hela landet. Vi har samlat fem tips på vad du kan göra idag för att fira nationaldagen:

  1. Delta i ett nationaldagsfirande eller evenemang som anordnas på din hemort eller i din kommun.
  2. Ha picknick i en park eller på stranden med svenska flaggor och traditionell svensk mat som hemgjorda smörgåsar med sill och potatis eller varför inte ta med en bit smörgåstårta?
  3. Besök ett svenskt museum eller historisk plats för att lära dig mer om Sveriges historia och kultur.
  4. Ha en grillfest med svenska favoriter såsom korv, hamburgare och köttbullar. Duka upp bordet med svenska flaggor och njut av god mat med familj och vänner.
  5. Titta på en klassisk svensk film eller TV-serie och njut av svensk underhållning. Ett tips är den svenska komedin Sällskapsresan från (1980) där Stig Helmer Olsson åker på resa till Kanarieöarna. Filmen är en av de mest populära svenska filmerna någonsin och en riktig kultklassiker.

I vår kalender hittar du tips på lokala evenemang och aktiviteter för att fira nationaldagen!

Läsarfråga

Hur firar du Nationaldagen i år?
109 röster

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS