Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Film visar hur en höna kläms ihjäl i en dörröppning på ett företag i Fliseryd

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

FLISERYD

En höna kläms ihjäl i en dörröppning.

Flera hönor slås ihjäl med påkar.

En djurrättsorganisation har smygfilmat i CA Cedergrens lokaler i Fliseryd.

– Vår personal har inget med detta att göra, säger företagets vd Claes Cedergren till Aftonbladet.

Det var under en natt i juni som Djurrättsalliansen smygfilmade på platsen. Filmen visar hur värphöns plågas ihjäl av personer i gula rockar.

På filmen kan man se hur en av personerna ställer en höna i en dörröppning – för att kort därefter smälla igen dörren med full kraft.

Personerna ifråga slog med påkar på hönor tills de tystnade och dog – därpå kastade man dem i en container.

CA Cedergrens är landets största äggproducent – företaget levererar till både Ica och Coop, exempelvis.

Till Aftonbladet säger Claes Cedergren att företaget inte hade kännedom om detta, i och med att det är ett städbolag och inte företagets personal som arbetar under nätterna.

“Förskräckligt”

– Det är fullständigt förskräckligt. Jag reagerade med bestörtning när jag såg filmerna. Det här företaget har fått noggranna instruktioner om hur de ska bedöva och avliva eventuella djur som blivit kvar efter att slaktbilen lämnat och i samband med att de ska rengöra i stallet, säger Claes Cedergren till Aftonbladet.

Han betonar också att djuren borde ha omhändertagits på ett humant och korrekt sätt.

Han vill inte uppge vilket bolag det rör sig om, men samarbetet med det aktuella företaget är avslutat och CA Cedergrens har startat en internutredning.

– Vi kommer att se till att stallet dammsugs på djur som ska till slakt innan den sista slaktbilen lämnar gården. Det ska inte finnas ett enda slaktdjur kvar när den åker härifrån, för att förhindra att något sådant händer igen, säger Claes Cedergren till Aftonbladet.

“Blev tagen av det jag såg”

Länsstyrelsen i Kalmar län har blivit informerad om händelsen och den har valt att göra en polisanmälan.

– Jag blev tagen av det jag såg. Det är fullständigt oacceptabelt – och vi startade direkt ett tillsynsärende när vi fick veta det här, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef på länsstyrelsens djurenhet, till Aftonbladet.

En person som har jobbat på CA Cedergrens hör av sig till Oskarshamns-Nytt och säger så här:

– Claes skulle aldrig tillåta något sådant och de som är stallansvariga skulle heller aldrig göra något sådant. De är djurvänner som tusan. Det här måste vara nån firma som fått panik när något djur smet ut. De sidodörrarna ska inte ens öppnas när det finns djur i stallarna, på grund av att man inte vill riskera att få in sjukdomar. Det är väldigt stränga krav på hygien för att över huvud taget få gå in i ett stall, säger personen ifråga.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS