Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Följande gäller från 1 december – så enkelt beställer du ditt covidbevis

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Från den 1 december 2021 kan vaccinationsbevis användas som smittskyddsåtgärd på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det kan till exempel vara sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter. Beslutet gäller personer som är 18 år eller äldre enligt regeringen.

För att du enkelt och smidigt ska kunna skaffa vaccinationsbevis behövs e-legitimation. Idag saknar flera hundratusen svenskar e-legitimation och kan därför inte använda den digitala tjänsten Covidbevis.se som används för att enkelt och snabbt hämta ett vaccinationsbevis.

Skaffa e-legitimation

Nu uppmanar E-hälsomyndigheten alla som kan att skaffa en e-legitimation.

– Med en e-legitimation tar det bara några minuter att hämta ett vaccinationsbevis, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef vid E-­hälsomyndigheten. Du som har en närstående som saknar e-legitimation, erbjud dig gärna att hjälpa till att skaffa det.

Covidbeviset visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt för eller har tillfrisknat från covid-19. I tjänsten Covidbevis.se kan du få ett av de tre olika covidbevisen som finns.

Det finns tre typer av covidbevis:

Vaccinationsbevis – bevis på vaccination

Om du är vaccinerad mot covid-19 kan du få ett vaccinationsbevis. Här är de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret. Logga in med e-legitimation. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis.

Testbevis – bevis på negativt covidtest

Om du inte är vaccinerad mot covid-19 men behöver ett covidbevis på negativt covid-19-test kan du testa dig för covid-19. Om du testar negativt kan du få ett testbevis som du kan använda vid resor. Tänk på att äldre test för covid-19 eller test som du tar själv inte är giltiga. Det måste vara test som tas av behörig hälso- och sjukvårdspersonal eller annan kvalificerad testpersonal. Personalen måste fysiskt utföra provet på dig. Testresultatet är bara giltigt i några få dagar – undersök hur länge ett negativt test är giltigt på just ditt resmål.

Tillfrisknandebevis – bevis på tillfrisknande

Tillfrisknandebevis är ett bevis på att du varit sjuk i covid-19 men har tillfrisknat. Detta kan endast utfärdats om du har testats av hälso- och sjukvårdspersonal eller annan behörig testpersonal. Egenprovtagning och självtester gäller inte för tillfrisknandebevis, enligt EU-förordningen. Personalen måste fysiskt utföra provet på dig.

Besök Covidbevis.se för att beställa. Grafik: Li Rosén Zobec/E-hälsomyndigheten

FAKTA / VACCINATIONSBEVIS

Regeringen har fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Personer som är 18 år och äldre behöver då visa vaccinationsbevis om arrangören kräver det. Arrangörer som väljer att inte kräva vaccinationsbevis behöver i stället följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittsäkra arrangemang.

Syftet är att begränsa smittspridning bland framför allt ovaccinerade genom att förhindra att ovaccinerade personer samlas i större grupper, samtidigt som verksamheter kan fortsätta att ta emot besökare.

VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Kommer arrangören ha rätt att neka mig inträde, om jag inte vill visa ett vaccinationsbevis?

Ja.

Kommer jag kunna visa bevis på negativt test (s.k. testbevis) eller tillfrisknandebevis i stället för vaccinationsbevis, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar?

Nej, endast vaccinationsbevis kommer att godtas.

Varför kan inte testbevis eller tillfrisknandebevis användas vid evenemang?

Det beror på att syftet med åtgärden är att begränsa smittspridning bland framför allt ovaccinerade genom att förhindra att ovaccinerade personer samlas i större grupper.

Vad ska jag göra om jag vill besöka ett evenemang men inte kan vaccinera mig på grund av medicinska skäl?

Personer som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl ska kunna visa upp ett läkarintyg i stället.

Gäller vaccinationsbevis från andra EU-länder, vid evenemang?

Ja, vaccinationsbevis från andra EU-länder, samt övriga länder som är anslutna till EU:s digitala covidbevis, gäller.

Gäller kravet på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar även barn?

Nej, kravet på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller personer som är 18 år och äldre.

Jag har redan ett vaccinationsbevis, behöver jag ta ut ett nytt?

Nej, du kan använda ditt vaccinationsbevis så länge det är giltigt.

Hur länge är mitt vaccinationsbevis giltigt?

Om du hämtade ut vaccinationsbeviset före 1 oktober 2021, så är beviset giltigt i 90 dagar. Om du hämtade ut vaccinationsbeviset efter 30 september 2021, så är beviset giltigt i 180 dagar.

Foto: Erik Cronberg, DIGG/E-hälsomyndigheten

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS