Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Förödande att lägga ned i Misterhult”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

”Det är förödande att lägga ned Hultgården och Charlottagården i Misterhult”, säger Ingemar Lennartsson (KD).

Oskarshamns-Nytt träffar Ingemar Lennartsson inom ramen för intervjuserien ”Människan bakom politikern”. Vi pratar över ett par koppar kaffe på Café Shalom i Oskarshamn. Han är andre vice ordförande i socialnämnden och äldreomsorgen ligger honom varmt om hjärtat. Därför blir det naturligt för oss att prata om Hultgården och Charlottagården i Misterhult. Den politiska majoriteten i kommunen – Socialdemokraterna och Moderaterna – vill, som bekant, lägga ned dem.

Men ni vill ha kvar dem?

– Ja, absolut. Det hade vi med i vårt valmanifest 2018. Och jag har drivit det hela tiden i socialnämnden. De andra oppositionspartierna hakade på efterhand.

– Det är förödande att lägga ned i Misterhult. Det kan bli en avgörande fråga inför nästa val, säger Ingemar Lennartsson, som också kan konstatera att det pågående folkinitiativet är på väg att få till en rådgivande folkomröstning i frågan (se separat artikel i vår tidning).

– Det är fantastiskt att se att engagemanget är så stort. Eva Holm och de andra i namninsamlingsgruppen har verkligen gjort ett jättejobb.

Ingemar Lennartsson pekar dessutom ut en stor och mycket betydelsefull fråga på regional nivå.

– Neddragningarna på Oskarshamns sjukhus är förödande. Merparten av politikerna här i mellanlänet är väldigt tysta när det kommer till den frågan. Jag är besviken på att Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna är så tysta (det är den trion som regerar ihop i region Kalmar län, reds. anm.).

Är du orolig för att nedmonteringen ska leda till en nedläggning av sjukhuset på sikt?

– Inte nedläggning – men neddragningarna leder till att akutvården försvinner.

Vad blir det kvar då? En uppgraderad vårdcentral?

– Ja.

Men ni inom Kristdemokraterna vill att sjukhuset i Oskarshamn ska vara ett sjukhus med akutvård?

– Ja, absolut.

Hur går det i valet 2022?

– Det går bra, säger Ingemar Lennartsson och skrattar.

– Det ser bättre ut för oss nu, jämfört med hur det såg ut inför valet 2018. Vi får hoppas att sjukvården och äldreomsorgen lyfts fram ytterligare – det är våra frågor.

– Sedan har vi ju en duktig partiledare (Ebba Busch Thor).

Hur kommer det sig att det blev Kristdemokraterna (eller Kristen demokratisk samling, KDS, som det hette då) en gång i tiden?

– Det handlade om de kristna grundvärderingarna. Det var det stora för mig när jag gick med i partiet på 70-talet – och det är det fortfarande. Kanske är det mer aktuellt än någonsin – med tanke på hur det ser ut i samhället i dag. Jag tänker exempelvis på det som hände här i Oskarshamn nyligen. Har man med sig de kristna grundvärderingarna från barndomen, skolan och övriga samhället, så händer inget sådant.

Något annat parti var aldrig aktuellt för dig?

– Nej, det var det inte. Men min far var centerpartist och jag hade släktingar som var moderater och socialdemokrater. Jag minns att det var väldigt intressant att lyssna på dem när de diskuterade under släktsammankomsterna. De höll diskussionen på en bra nivå. De hade genomtänkta synpunkter och de blev inte arga på varandra. Mitt politiska intresse kan ha grundlagts redan då, innan jag ens hade fyllt 10 år.

Har den kristna tron följt med dig ända sedan barndomen?

– Ja. Sedan har man väl tvivlat ibland. En av mina bästa vänner var ju Håkan Isefjord (mest känd som journalist på Nyheterna i Oskarshamn). Han var bestman när jag och min fru gifte oss. Man började fundera när han omkom i Estoniakatastrofen. Man frågade sig varför det skulle hända? Men det får man inget svar på. Han tog sig till en av livbåtarna, men inte längre.

Är du aktiv inom någon kyrka?

– Ja, jag är engagerad inom missionskyrkan. Sport och kyrkan är mina stora fritidsintressen. Inom kyrkan är det framför allt ungdomsverksamheten som är viktig. Och vi har en bra ungdomsverksamhet.

Har du någon speciell funktion inom kyrkan?

– Ja, jag är vice ordförande.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

– Jag är rätt så lugn – och eftertänksam. Men jag är nog samtidigt lite envis när det gäller. 

Vilka är de största problemen, som du ser det, i kommunen, regionen och riket?

– Man har släppt ungdomarna vind för våg – och ingen tar tag i det. Det är det stora problemet i Sverige just nu. Till och med rikspolischefen sa ju att värderingarna är väldigt viktiga. Det är grunden till allt.

– Inom kommunen är det äldreomsorgen – samt att få tag på folk till hemtjänsten som är de största frågorna.

Det är nödvändigt att satsa mer resurser på äldreomsorgen under de närmaste åren, understryker Ingemar Lennartsson.

Siktar du på att fortsätta under ytterligare en mandatperiod?

– Det beslutet har jag inte tagit än.

Hur ser du på Sverigedemokraternas framfart på alla plan?

– Jag delar inte deras människosyn. Deras uttryckssätt oroar mig ibland – men däremot finns det många frågor där vi håller med varandra.

Tror du att det kan bli ett regeringsunderlag på riksnivå – med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna – efter nästa val?

– Jag vet inte.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

ingemarlennartsson003.png

”Barnens bästa är nummer ett för mig”, säger Ingemar Lennartsson (KD).

Personligt / Ingemar Lennartsson

Ålder: 67 år.

Bor i: Rödsle, Oskarshamn.

Uppvuxen i: Mederhult, i Misterhults socken.

Familj: Fru, fyra barn och åtta barnbarn.

Yrke: Skogskonsult. ”Men nu är jag pensionär”.

Bil: ”Tidigare har jag kört Volvo i hela mitt liv – men nu kör jag Hyundai.”

Gick med i Kristdemokraterna: På 70-talet (då hette partiet Kristen demokratisk samling, KDS). Ingemar Lennartsson var ordförande i ungdomsförbundet i Oskarshamn – och Chatrine Pålsson, som sedermera skulle bli en välkänd profil i partiet, var samtidigt vice ordförande. ”Jag gjorde ett uppehåll när barnen växte upp – sedan började jag engagera mig igen när jag var i 40-årsåldern. Minns att jag var ersättare i barn- och utbildningsnämnden”, berättar Ingemar.

Politiska uppdrag i övrigt: Ledamot i socialnämnden under många år. ”Jag är inne på tredje mandatperioden nu”, säger Ingemar Lennartsson, som under innevarande mandatperiod är andre vice ordförande i socialnämnden.

Ingemar sitter även med i fullmäktigeförsamlingen och kommunstyrelsen (det är andra mandatperioden i KS).

”Anton Sejnehed (S) och jag har en kamp. Vi är nu inne på tredje mandatperioden i följd i fullmäktige – och ingen av oss har varit frånvarande på något fullmäktigesammanträde under den tidsperioden. Det har ingen annan lyckats med. Vi får se vem som vinner. Han försöker skicka mig på alla möjliga uppdrag”, säger Ingemar och skrattar. ”Det är extra strongt av Anton att klara av att vara närvarande på alla fullmäktigemöten, med tanke på att han har så många olika uppdrag.”

Hjärtefrågor: ”Barnens bästa är nummer ett för mig. Så har det varit under hela mitt liv. Barnen måste må bra i samhället. Att jag började i barn- och utbildningsnämnden berodde främst på att jag själv hade barn.”

Svar direkt med Ingemar Lennartsson

Vad läser du helst? ”Tidningar och politiska handlingar. Jag har inte läst särskilt många böcker. Det har jag inte haft tålamod till.”

Vad tittar du helst på? ”Jag är väldigt sportintresserad. Det är ingen som tror det – men så är det. När det var VM i fotboll 2018, så såg jag alla matcher. Ibland fick jag titta på två matcher samtidigt – en i mobiltelefonen och en på tv. Jag följer även IK Oskarshamns hockeylag – både på tv och på plats. Jag missar inte många matcher. Sedan ser jag förstås en del samhällsprogram och nyheter på tv också – men det blir faktiskt mindre och mindre nyhetskonsumtion den vägen. Det mesta tar jag in via tidningarna istället.”

Vad lyssnar du helst på? ”Det blir sällan att jag lyssnar på musik. Radion lyssnar jag bara på när jag är i bilen.”

Vad dricker du helst? ”Kaffe.”

Inga starkvaror? ”Nej, jag är helnykterist.”

Vad ville du bli som barn? ”Jag ville jobba inom skogsbranschen. Och så blev det. Mina föräldrar hade lantgård – men jag var absolut inte intresserad av att ha djur. Det var skogen som gällde.”

Då har du egen skog? ”Ja, jag löste ut mina syskon och tog över föräldragården.”

Vad gör du helst en ledig dag? ”Då går jag gärna ut på en promenad i skogen. Själv. Jag tror att man behöver lite egentid ibland. I övrigt är det sporten och kyrkan som gäller. Och att umgås med barnbarnen, förstås.”

Hur ser en vanlig dag ut för dig? ”Jag går upp vid 7-tiden. Efter frukosten åker jag helst ut i skogen. Eller så är det något sammanträde som jag ska gå på. Jag går och lägger mig mellan klockan 22 och 23.”

Favoritfärg? ”Det har jag ingen. Jag tänker inte på färger.”

Favoritårstid? ”Jag är lite bakvänd. Jag tycker framför allt om den höga luften i september.”

Hur mycket sover du per natt? ”Jag sover mellan åtta och nio timmar per natt. Det är vad jag behöver. Då mår jag som bäst.”

Vad skulle du göra om du var osynlig för en dag? ”Ja, då skulle jag vilja vara med på den politiska majoritetens måndagsmöten i kommunen. Det är ju då allting bestäms”, säger Ingemar Lennartsson och skrattar.

Vilket förhållande har du till sociala medier? ”Jag är bara med i Facebook. Och jag är inte jätteaktiv. Men visst, man får reda på en hel del saker där.”

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti – vilket skulle du välja då? ”Det svarar jag inte på”, säger Ingemar Lennartsson och skrattar.

Vilka tycker du bäst om i de andra partierna i kommunen – vilka skulle du kunna fika med? ”Jag kan fika med alla. Jag är väldigt noga med att skilja på sak och person. Folk kanske tror att vi är som hund och katt mot varandra – men så är det inte.”

Hur skulle du vilja beskriva det politiska debattklimatet i kommunen? ”Det är rätt så gott. Jag tycker att man kan skilja på sak och person.”

Hur skulle du vilja beskriva din kontakt med ”vanligt” folk? ”Jag pratar med en hel del människor – och det blir oftast om mycket annat än politik. Jag är engagerad inom Hela människan (socialt arbete på kristen grund) och där träffar jag många personer. Det är givande för mig. Sedan tycker jag om att prata med barn också. De kommer med många härliga kommentarer. ”Jag kan nästan allt”, sa ett av mina barnbarn, en 3-åring, häromdagen.” 

Har du något favoritställe i Oskarshamns kommun? ”Ja, det är fastigheten som jag har i Mederhult.”

Vad brukar du skratta åt? ”Jag skrattar framför allt tillsammans med barn. Jag gillar deras kommentarer. Det är roligt att prata med dem. De har många intressanta funderingar.”

ingemarlennartsson004.png

”Jag har lovat ett av mina barnbarn att vi ska åka och titta på Barcelonas fotbollslag på Camp Nou nästa år”, berättar Ingemar Lennartsson (KD), som har ett stort sportintresse.

ingemarlennartsson002.png

Ingemar Lennartsson (KD) tror att Hultgården/Charlottagården-frågan i Misterhult kan spela en avgörande roll i nästa valrörelse.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS