ANNONS

Första spadtaget för de nya bostäderna i Mönsterås: “En stor dag”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

– Ett historiskt tillfälle, sa kommunalrådet Anders Johansson (C) när de första spadtagen togs för de nya bostäderna i hamnområdet i Mönsterås.

Det var vid 8-tiden på torsdagsmorgonen som Anders Johansson, Torsten Gunnarsson (Måsnästet Fastighets AB), Hélène Gunnarsson (Måsnästet Fastighets AB) och Mattias Hammarsten från Multibygg AB (projektledare/platschef) tog de första spadtagen.

“När jag var ute och gick med hunden på morgonen, så funderade jag över historien. Tänk vilken betydelse hamnen har haft för vårt samhälle. Den går inte att överskatta. Hamnen är grunden för Mönsterås som ort. Här, där Östersjön möter land, anlades de första bosättningarna”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Det är en stor dag i dag. När jag var ute och gick med hunden på morgonen, så funderade jag över historien. Tänk vilken betydelse hamnen har haft för vårt samhälle. Den går inte att överskatta. Hamnen är grunden för Mönsterås som ort. Här, där Östersjön möter land, anlades de första bosättningarna.

“Brände ner alltihop”

– Att samhället växte fram just här berodde naturligtvis på det skyddade läget i Mönsteråsvikens inre del. Och här började man bedriva handel. Mönsterås började växa under medeltiden – och vi fick stadsprivilegier i början av 1600-talet. Sedan kom det ett rejält hack i kurvan när danskarna använde den fina farleden i viken och landsteg här. De fumlade med tändstickorna och brände ner alltihop. Tändstickorna kom tillbaka senare.

Anders Johansson (C).

Hamnen spelade en avgörande roll under industrialiseringen, konstaterade Anders Johansson.

– Då tog vi steget in i ett modernt samhälle. Det var tändsticksfabriken, det var sågade trävaror, lantmännen hade en anläggning här – och det fanns mycket annat.

– Hamnen har anpassat sig till olika tidsepoker. Från början handlade det kanske om långskeppen på vikingatiden. Sedan kom de tyska koggarna under medeltiden – och skutorna och fraktfartygen med timmer, som till och med jag minns från min barndom. Nu är det fritidsbåtarna som håller till i området – och bidrar till utvecklingen i Mönsterås.

Hamnen har också haft nedgångsperioder, påpekade kommunalrådet.

Nu är vi på väg att ta det första steget i den sista delen, kan man säga.

ANDERS JOHANSSON

– Då de stora verksamheterna avvecklades. Det var för cirka 30 år sedan som vi började med att förvandla hamnområdet, på södra sidan. Som jag ser det, så fick vi ett väldigt fint resultat.

– Nu är vi på väg att ta det första steget i den sista delen, kan man säga. Processen har varit lång. Det har inte varit ett enkelt projekt. I första hand är det två fantastiska entreprenörer som har gett sig in i det här. De har en vision, en dröm, en tanke. Jag är oerhört glad över att vi är här i dag, sa Anders Johansson, som slog fast att hamnen kommer att betyda mycket för Mönsterås även i framtiden.

Robert Rapakko (S).

Robert Rapakko (S) är oppositionsråd i kommunen.

– Det är otroligt roligt att stå här i dag – och vi hoppas på en mycket positiv utveckling för Mönsterås, sa han.

“Fungerande flyttkedja”

– Jag kommer ihåg den dagen då Anders ringde och sa att ”jag tror att vi har fått napp”. Vi är överens om att det här är rätt steg och rätt utveckling för Mönsterås. Vi tror på fler bostäder, vi tror på bostadsrätterna. Det här har vi haft med i vårt bostadsförsörjningsprogram – det måste till för att få till en fungerande flyttkedja i Mönsterås.

“Man kan se andra hamnområden som blomstrar. Jag tänker, exempelvis, på Färjestaden. Där har pulsen höjts. Det är något som behövs även i Mönsterås. Vi behöver mer puls och liv”

ROBERT RAPAKKO (S), OPPOSITIONSRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Det ska bli jättespännande att se vad som händer med kvarteret i fortsättningen. Man kan se andra hamnområden som blomstrar. Jag tänker, exempelvis, på Färjestaden. Där har pulsen höjts. Det är något som behövs även i Mönsterås. Vi behöver mer puls och liv, sa Robert Rapakko.

Torsten Gunnarsson tackade för det fina samarbetet med kommunen.

“En dröm”

– Vi hoppas att det ska bli till glädje för kommunen, fastighetsägarna, Mönsteråsborna och alla besökare. Det har varit en dröm sedan länge att fylla hamnen med liv och rörelse som förr i tiden, så det känns roligt att vara i gång med bygget, sa han.

Hélène och Torsten Gunnarsson (Måsnästet Fastighets AB).

Kommunen tog fram en ny detaljplan för norra hamnen – som gör det möjligt att bygga bostäder.

BRF Måsnästet ska bygga 14 bostadsrätter och arbetet beräknas pågå under ett år ungefär.

FOTO: PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS