Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Insändare från en mycket besviken mamma: ”Nu orkar vi inte med fler sömnlösa nätter”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Sista tärningskastet är kastat.

Året var 2020 och vi väntade vårt tredje barn.

Huset vi bodde i, i Mönsterås kommun, var nu för litet och vi började söka oss efter ett nytt boende och hittade ett som passade vår familj och våra intressen perfekt.

I Långemåla fann vi ett hus, ett hus där våra barn skulle få växa upp i en lugn och trygg miljö.

Nu kommer vi hem, kände vi, här kommer vi att kunna möta möjligheterna, här fanns våra intressen och en framtid för våra barn.

Innan vi flyttade från vår dåvarande bostad hade vi kollat upp möjligheterna med skolskjuts till skolan för våra barn och vi satte våra barn i kö till ortens förskola. Vi hade kollat upp allt och kände oss väl förberedda inför en flytt och en framtid i Långemåla, i Högsby kommun.

”En trygghet för oss”

Allt flöt på bra. Barnen kom till och från skolan på ett bra sätt och trivdes oerhört bra med både pedagoger, kompisar, fritids och skolan i sig. Det var en trygghet för oss som föräldrar att lämna våra barn där vi visste att pedagogerna såg just våra barn varje dag.

Även på Linden har våra barn haft en värdefull dag när vi har arbetat.

I maj 2023 öppnade sig marken under oss då vi på omvägar fick veta att det som politikerna och skolchefen kallar för en omorganisation skulle genomföras. En omorganisations med våra barn som insats.

Förskolan skulle förflyttas till Ruda, fritidslokalerna var utdömda och när våra barn börjar årskurs 4 ska de åka buss till Högsby.

Nedläggningsförslag

Ja, listan kan göras lång med saker som den här omorganisationen skulle betyda för våra barn och oss som familj. Något som vi inte alls hade med i beräkningarna när vi flyttade till kommunen. Många tankar for igenom huvudet då och klumparna i magen avlöste varandra.

I februari 2024 fick vi en inbjudan till ett informationsmöte på förskolan Linden där förskolans egen rektor samt en rektor från skolans organisation skulle informera om framtiden.

Det var många funderingar som cirkulerade, men det vi fick till oss var det allra sista vi trodde att det skulle handla om. Linden skulle läggas ner!

På alla hjärtans dag fick vi alltså veta att förskolan där vårt yngsta barn går skulle stängas och inte förflyttas till Ruda som utlovats. Ett förslag säger de – men i den här cirkusen som har varit det senaste året så är vi till 99 procent säkra på att det de kallar förslag redan är ett beslut, men någonstans har de kanske lärt sig av sina misstag och pratar med berörda innan de går ut och bekräftar att beslutet är taget.

”Det var droppen”

Johanna Ström, före detta Friberg

Föräldrar frågade om möjligheten att flytta sina barn till Fliseryd, i Mönsterås kommun, på detta möte, något som rektorn uppmuntrade dem till att göra. På samma möte fick vi även informationen om att nuvarande fritids Kotten, i Ruda, är undermåligt och att våra barn inte kommer kunna gå där i fortsättningen.

Det var droppen.

Nedläggning av förskolan, flytt av fritids igen, vad blir nästa drag?

Hur kunde det bli så här?

Hur kunde det som de marknadsför som möjligheternas kommun röra runt i grytan så pass så det påverkar så många barn med familjer så pass så att man har börjat rensa i sina saker för att vara beredd på att flytta när rätt tillfälle dyker upp?

Att det påverkat så många familjer där föräldrarna vänder ut och in på sig själva kring hur man ska tänka och agera för att göra det bästa för sina barn, deras trygghet och framtid, utan att visa sin oro för sina barn så att de ska bli negativt påverkade.

Något vi hela tiden kommer tillbaka till – vad vi än pratar om i detta fall – är en marionett som drar i trådar och kan höja politikernas arvoden, medan man samtidigt ser till att spara in på våra barns rättigheter och trygghet.

Ja, pusselbitarna passade marionetten som handen i handsken när det blev ett nytt kommunalråd och den nya skolchefen tillträdde som inte har några känslor alls för orterna utan enbart ett mål i sikte, spara pengar och höja kvalitén som det så fint heter!

Slutar vara brickor

Sista tärningskastet är kastat med våra barn som insats och spelpjäser. Vi väljer att sluta vara brickor i det här spelet. Ett spel där bara en sida av bordet har koll på spelreglerna, medan den andra sidan av bordet får dem dumpade gång på gång i knät som en överraskning, eller snarare en chock, det är rätt ord.

”Nu orkar vi inte med fler sömnlösa nätter”

Nu orkar vi inte med fler sömnlösa nätter och klumpar i magen, på grund av oro för våra barns framtid och trygghet. Nu har vi tagit ett beslut.

Börjar i en annan kommun

Efter sommaren börjar våra barn i förskolan och skolan i en annan kommun. En kommun som satsar på ytterskolorna, som bryr sig om barnens trygghet och trivsel. Idag vet vi vad vi har, men till hösten vet vi inte vad vi kommer att få, men någonstans inser vi hur vi än vrider och vänder på det att inget kan bli sämre än vad det är idag, otryggheten som politikerna utsätter våra barn och oss som familj för.

Nu, Högsby kommuns politiker och skolchef, är detta det sista ni hör från oss angående skola och barnomsorg.

Ni är nog precis lika glada som vi, över att vi inte behöver ha med varandra att göra mer!

Johanna Ström, före detta Friberg

+1
102
+1
6
+1
2
+1
4
+1
3
+1
4
+1
9

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS