FOTBOLL: Skön premiärseger för Högsby IK

Högsby IK – Kristianstad FC 2-1 (1-0)

Mål Högsby: Ike Fofanah, Noah Ekberg

Kristianstad: Omar Dampha.

HÖGSBY

Den historiska division två-premiären blev i högsta grad lyckad för Högsby IK som vann med 2-1 (1-0) över gästande Kristianstad FC.

-Vi gör en riktigt bra match, det är glädjande att se hur alla kliver fram och tar för sig, säger Högsbys tränare Ola Petersson.

Väntan och försäsongen har varit lång, men till slut kom premiärdagen för Högsby IK. För första gången skulle man spela division två-fotboll.

Det var gästande Kristianstad som inledde bäst. Åtminstone hade man mest boll medan hemmaspelarna koncentrerade sig på att ligga rätt i positionerna.

Gästernas bollinnehav gav dock inte så mycket i chansväg – ett bra skott som tvingade Högsbykeepern Tom Lagneteg Nilsson till en bra räddning var den farligaste möjligheten.

”Vi sa inför matchen att vi inte skulle släppa en jävel över bron, och det gör vi verkligen inte”

OLA PETERSSON, TRÄNARE I HIK

-Vi sa inför matchen att vi inte skulle släppa en jävel över bron, och det gör vi verkligen inte. Vi är väldigt täta och stabila hela matchen, säger Ola Petersson.

”Det är nyckeln”

-Man kan vinna matcher men ändå släppa till fem bra målchanser, men då är man inte stabila. Det var vi idag och det är nyckeln till att vi ska lyckas i division två.

Högsby växte in i matchen och efter dryga tjugo minuter skapade man en riktigt fin chans när Ayomide ”Ayo” Jibodu fick fritt läge i straffområdet efter fint förarbete av Noah Ekberg. Avslutet gick dock rakt på Kristianstadsmålvakten.

Ayomide ”Ayo” Jibod är snabb och teknisk. Ett vasst anfallsvapen. Foto: Thomas Wennerklint

Högsby tog för sig mer och mer och David Petersson hade ett fräsande skott just utanför stolpen och Noah Ekberg var även han nära att hitta rätt med ett skott.

Med knappa fem minuter kvar till paus kom så ledningsmålet för Högsby. ”Ayo” tog sig runt på sin vänsterkant, vek in i straffområdet och spelade in bollen till Ike Fofanah som enkelt kunde rulla in det historiska första division två-målet för HIK.

Ike Fofanah rullade in HIK:s första mål i tvåan. Foto: Thomas Wennerklint
Jubel i HIK efter Ike Fofanahs (nummer 10) 1-0-mål. Foto: Thomas Wennerklint

Stort jubel bland de frusna hemmasupportrarna som fick se Högsby gå till pausvila i ledning – en ledning som faktiskt kunde varit större än 1-0.

Den andra halvleken började illa för Högsby, Kristianstad tilldömdes nämligen en straff redan efter fem minuter. En något tveksam sådan även om det var kontakt.

-Jag kan inte uttala mig om det var korrekt eller inte från där jag står, men den känns lite onödig. Spelaren är ju på väg ut ur straffområdet nere vid kortlinjen, säger Ola Petersson.

Straffen förvaltades på bästa sätt av Omar Dapmha. Tom Lagneteg gick åt vänster och bollen till höger.

Kristianstads straffmål. Foto: Thomas Wennerklint

Matchen var ganska jämn och emellanåt ganska grinig efter ett antal tuffa dueller. Med dryga tio minuter kvar fick Kristianstads Albin Henningsson sitta andra gula kort och blev därmed utvisad.

Ike Fofanah var nära att göra mål även i den andra halvleken. Foto: Thomas Wennerklint

Högsby fick alltså avsluta matchen med en man mer på planen, något man också utnyttjade.

I den 84:e matchminuten fick Noah Ekberg bollen strax utanför straffområdet och drog till. Skottet satt stenhårt intill målvaktens högra stolpe.

Noah Ekberg (nummer 14) har precis gjort 2-1. Foto: Thomas Wennerklint

Högsby kunde sedan utan problem hålla undan till en skön trepoängare.

”Det är härligt att se hur alla kliver fram, vi är inte dåliga alltså”

OLA PETERSSON

-Det är härligt att se hur alla kliver fram, vi är inte dåliga alltså, skrockar Ola Petersson.

Matchhjälten Noah Ekberg var också nöjd med matchen.

”Skönt”

-Det är väldigt skönt med en premiärseger, en bra första match i division två.

-Vi arbetade oss in i matchen och följde matchplanen. Vi jobbade lågt, jobbade hårt precis som vi kommit överens om – då kan vi också ställa om på dem, säger Noah Ekberg.

-Sedan krigar vi och sliter hela matchen, det är hårt jobb som lönar sig.

Matchhjälten Noah Ekberg. Foto: Thomas Wennerklint

Högsby svarade för en rakt igenom stabil insats i premiären och ingen föll ur ramen. Den offensiva trion Noah Ekberg, Ike Fofanah och ”Ayo” var ett ständigt orosmoment för Kristianstads försvar – de kommer att bli jobbiga att möta för alla lag i serien.