Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fråga Juristen: Vad gäller när köparen ångrar köpet av en gammal husvagn?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

FRÅGA JURISTEN

I veckans fråga juristen får Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn en fråga om vad som gäller om man vill häva ett köp av begagnade varor.


Jag har sålt en snart 30 år gammal husvagn. Den såldes “i befintligt skick”. Köparen anser att den är sämre än vi sagt vid köpet och vill häva det. Vad gäller egentligen?

Tack för din fråga! Det är inte ovanligt att använda termen ”i befintligt skick” när man säljer begagnade varor. Det begränsar köparens möjligheter att häva köpet. Den som köper begagnat kan helt enkelt inte förvänta sig samma kvalitet och egenskaper som hos nya varor.

Den som köper något i ”befintligt skick” får också ett större ansvar att undersöka varan ordentligt före köpet. Om köparen borde ha upptäckt ett fel kan han inte i efterhand hävda fel i varan.

Det finns dock tre fall när en vara som sålts i befintligt skick kan anses vara felaktig. Det första är om varan inte stämmer överens med uppgifter som säljaren har lämnat före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet.

Det andra är om säljaren före köpet har låtit bli att upplysa köparen om något väsentligt förhållande som säljaren själv måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet.

Det tredje är om varan är i väsentligt sämre skick än vad man med hänsyn till pris och övriga omständigheter med fog kunnat förutsätta.

För att få häva köpet krävs att avtalsbrottet är väsentligt och att säljaren insåg eller borde ha insett det. Annars kan det bli prisavdrag i stället.

Köparen måste lämna sitt hävningsmeddelande till dig inom skälig tid, senast inom två år.

Med tanke på åldern blir det nog svårt för köparen att tvinga fram en hävning men det kan vara en idé att gå med på prisavdrag för att slippa ”bråka”.

Se till att få överenskommelsen dokumenterad.


Fråga Juristen

Skicka dina frågor till:

juristen@oskarshamns-nytt.se

Jag heter Julia Engström och jobbar som jurist på Ludvig & Co, främst i Oskarshamn och Mönsterås. Uppvuxen i Oskarshamn och har nu flyttat tillbaka efter studietiden i Linköping. Fritiden spenderas till största del med hunden Nessa. Som jurist på Ludvig & Co har jag kompetens samt förståelse för din situation – oavsett om det gäller privata ärenden, avtal för företaget eller frågor kring fastigheten.

FOTO

CT FOTO/LUDVIG & CO

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS