Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fråga Juristen: Viktigt att tänka på när man ska köpa hus

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn reder ut vad som gäller kring köparens undersökningsplikt när man planerar att köpa hus.

Min sambo och jag planerar att köpa hus och undrar vad som gäller med undersökningsplikt? Vad innebär det?

Tack för din fråga! Under visning kan det kännas svårt att hinna med att undersöka hela bostaden som man faktiskt borde göra. Det kan vara mycket folk på visningen och det kan kännas knepigt att veta var man ska börja och vad man ska leta efter.

Köparens undersökningsplikt sträcker sig långt och köparen förväntas vara en kunnig person och göra en noggrann undersökning av bostaden. En ”kunnig person” anses vara en normalt bevandrad och erfaren lekman. I praktiken är det högt ställda krav. 

Högsta domstolen har uttalat att en normalt bevandrad lekman är en person som känner till att blåbetong alstrar radon och att dålig ventilation kan leda till fuktskador i konstruktionen. Med andra ord ställs det krav på att man har byggteknisk kunskap.

Vad innebär det att det finns fukt i källaren?

En fråga som en husspekulant bör veta svaret på

I många fall besiktigas bostaden för att många spekulanter helt enkelt inte har den branschkunskap som krävs för att göra en bedömning av bostaden. Även om bostaden besiktigats kan det som spekulant kännas svårt att ta ställning till det som står i protokollet. Vad innebär det att det finns fukt i källaren? Vad innebär en riskkonstruktion? Och hur ska jag gå vidare med en fördjupad undersökning?

Det är viktigt att du som köpare förstår det som står i protokollet för att kunna göra en bedömning på hur mycket du är villig att betala för bostaden. Om det i protokollet framgår att det finns fukt i källaren kan det innebära att hela källaren behöver rivas ut så småningom – eller att en dränering med tilläggsisolering är nödvändig, något som kan kosta mycket pengar och påverka vad du som köpare är villig att betala för bostaden.

Sammanfattningsvis sträcker sig köparens undersökningsplikt långt. Som spekulant kommer man långt på att ställa frågor – framförallt till mäklaren och besiktningsmannen.

Om huset inte är besiktigat – se till att få det besiktigat.


Fråga Juristen

Skicka dina frågor till:

juristen@oskarshamns-nytt.se

Jag heter Julia Engström och jobbar som jurist på Ludvig & Co, främst i Oskarshamn och Mönsterås. Uppvuxen i Oskarshamn och har nu flyttat tillbaka efter studietiden i Linköping. Fritiden spenderas till största del med hunden Nessa. Som jurist på Ludvig & Co har jag kompetens samt förståelse för din situation – oavsett om det gäller privata ärenden, avtal för företaget eller frågor kring fastigheten.

FOTO

CT FOTO/LUDVIG & CO

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS