Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gamla hus i Oskarshamns kommun får nytt liv

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Den 12 mars anordnas en kostnadsfri föreläsning om ödehus. Det är Robert Danielsson och Jennifer Erlandsson som håller i den på Forum i Oskarshamn.

Robert Danielsson är byggnadsvårdare, skribent och initiativtagare till “Jag räddade ett ödehus”-rörelsen på Facebook.

Jennifer Erlandsson är en av två initiativtagare till det kommunala projektet “Lev din dröm FBG”. Projektet har hittat många nya ägare till ödehus på landsbygden kring Falkenberg.

Det är Hela Sverige Ska Leva Oskarshamn och Kristina Hägg-Blecher, landsbygdsutvecklare på Oskarshamns kommun som bjuder in till föreläsningen, som en del av projektet “Lev din dröm Oskarshamn”.

Robert Danielsson och Jennifer Erlandsson kommer att berätta om hur det går till när man räddar ödehus. Åhörarna får, i ord och bild, möta ett antal familjer i vårt land som har rustat upp hus, som enligt de flesta befann sig bortom all räddning.

Hur får man tag i ett ödehus? Var ska man börja? Vilka regler och lagar gäller? Dessa frågor, och många andra, kommer att besvaras under föreläsningskvällen.

Annicka Gunnarsson är ordförande för Hela Sverige Ska Leva Oskarshamn. Hon konstaterar att allt fler längtar efter att förverkliga sin dröm på landet.

De svenska riksmedierna skriver ofta om barnfamiljer som vill lämna storstaden och flytta till landsbygden, eller till en mindre stad/ort.

Att tomma hus på landsbygden får en andra chans beror vanligtvis på höga bostadspriser i städerna.

Många anser också att livskvaliteten är bättre på landet, vilket är en mycket viktig komponent i sammanhanget.

Annicka Gunnarsson berättar att man nu drar igång projektet “Lev din dröm Oskarshamn”.

Det är ett projekt där tomma hus får nytt liv. Det är en satsning som ligger helt i linje med Oskarshamns kommuns ambitioner.

Kommunen vill växa och den välkomnar fler entreprenörer och invånare som vill leva och verka på landsbygden.

Fler och fler vill ha en hållbar livsstil och tack vare prisvärda bostäder, digitalisering och god infrastruktur har fler möjlighet att bosätta sig på en attraktiv landsbygd och dra igång sin verksamhet, betonar Annicka Gunnarsson.

Tomma hus, affärslokaler och industribyggnader är en outnyttjad resurs som kan hjälpa människor som vill förverkliga sina drömmar, understryker hon.

I Oskarshamns kommun finns det drygt 2 000 hus som inte har någon som är skriven på fastigheten. En stor del av dessa är fritidshus, men det finns också ett flertal hus som står tomma.

Hela Sverige Ska Leva Oskarshamn, som jobbar med ett lokalt utvecklingsprojekt i Kristdalabygden och Bockarabygden, samarbetar med kommunen i projektet.

Man kommer att arbeta för att hitta, kartlägga och sammanställa uppgifter om möjliga ödehus i hela kommunen, med en förhoppning om att kunna matcha dem med personer som är intresserade av att flytta till vår kommun.

Annicka Gunnarsson berättar att projektet befinner sig i uppstartsfasen, men man har redan fått in ett 60-tal intressenter som söker allt från övergivna gårdar och boningshus till affärslokaler.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Robert Danielsson och Jennifer Erlandsson. FOTO: PRIVAT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS