Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gemensamt yttrande av partierna i regionen efter attacken i Gubbängen: “Fruktansvärt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

”Regionens gruppledare står enade mot hot, hat och våld riktat mot det demokratiska samtalet, med anledning av attacken i Gubbängen”, skriver partierna i Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

– Gårdagens attack var inte bara på vänsterpartister och antifascister, utan även på det demokratiska samtalet. Det är fruktansvärt att se den här våldsamma polariseringen som drivs av de militanta högerextrema grupperingarna. I dag samlas vi här i Mönsterås, i ett politiskt sammanhang, för att bland annat föra ett demokratiskt samtal. Man ska aldrig behöva känna sig otrygg att utrycka sina åsikter. Det är särskilt bedrövligt att sammankomsten i Gubbängen var för att stå upp för alla människors lika värde. Vi måste gemensamt stå upp emot de hot och det faktiska våld som utförs av den våldsamma extremhögern, säger Lena Granath (V), gruppledare.

“Aldrig skrämmas till tystnad”

– Vi ska aldrig acceptera våld i vårt samhälle. För att motverka den typ av våld vi såg igår måste vi stärka det demokratiska samtalet och engagemanget. Vi ska aldrig skrämmas till tystnad av högerextrema krafter, vi ska bemöta deras våld med en stark enighet, säger Angelica Katsanidou (S), gruppledare.

– För mig och mitt parti är det en självklarhet att stå upp rätten för demokratiska samtal och rätten till att delta i demokratiska möten utan att bli utsatt för hat och hot. Ingen organisation – oavsett politisk inriktning – har rätt att avbryta politiskt arbete, säger Malin Sjölander (M), gruppledare.

– För mig och Sverigedemokraterna har vi alltid arbetat utefter det gamla citatet “Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att dö för din rätt att säga det.” Alla ska ha rätt att göra sin röst hörd, det är själva grundbulten i vår yttrandefrihet, säger Martin Kirchberg (SD), gruppledare.

“Känner en stor oro”

– Jag känner en stor oro över utvecklingen! Den senaste tiden har flera politiska möten fått avbrytas och blivit störda. När man dessutom tar till våld måste alla vi som står för demokrati markera hårt. Vi måste slå vakt om de värden som bidragit till att vi kunnat vara ett öppet och fredligt land. Vi måste kunna mötas bortom åsiktsskillnader, säger Jimmy Loord (KD), gruppledare.

– Det känns oerhört tungt att behöva höra att den här typen av attentat bara fortsätter. Så sent som i Almedalen 2022 fick vi se att den våldsamma högerextremismen inte sällan har ett dödligt utfall. Vårt arbete för att förhindra våld mot det offentliga och demokratiska samtalet får aldrig ta slut. Idag, här på regionfullmäktige, påminns vi om att olika politiska åsikter kan rymmas under samma tak. Gemensamt säger vi nej till våldet, säger Karin Helmersson (C), gruppledare.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
2
+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS