Grundskolorna kan stängas från och med måndag

Grundskolorna kan stängas från och med måndag

2020-03-19 Av av Peter A Rosén

SVERIGE

Grundskolorna i Sverige kan stängas på måndag, den 23 mars, som tidigast. Det framgår av lagförslaget som 55 ledamöter i riksdagen ska ta ställning till klockan 16 i dag.

Det skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Ett extrainsatt regeringsmöte ska hållas på torsdagskvällen.

Vår tidning har tidigare berättat att det nya lagförslaget har blixtbehandlats.

Med hjälp av lagen får regeringen, vid extraordinära händelser i fredstid, tillfälligt stänga förskolor, skolor, fritidshem och andra verksamheter, enligt skollagen.

”Lagen ska träda i kraft lördagen den 21 mars, inför ett eventuellt behov av stängning av verksamhet redan 23 mars, står det i lagförslaget”, skriver SvD.

”För närvarande har de bara i vissa fall möjlighet att stänga skolor. Berörda huvudmän måste fortfarande erbjuda förskola och fritidshem för barn och elever som har behov av särskilt stöd, eller som har vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet”, skriver SvD.

En ny förordning ska klubbas på det extrainsatta regeringssammanträdet.

Kan få ersättning

– Ett eventuellt beslut att stänga skolorna tas sedan på ytterligare ett extra regeringssammanträde, säger Anja L Sundberg, pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström (S), till SvD.

”Vilka yrken som anses vara samhällsviktig verksamhet benämns inte i lagförslaget. Det kommer att definieras tydligare i den förmodade förordning om skolstängning som regeringen kan komma att utfärda. Det framgår inte heller av lagförslaget om de föräldrar som skulle tvingas stanna hemma för att ta hand om sina barn vid en skolstängning kan få någon typ av ersättning”, skriver SvD.

Enligt Ekot på Sveriges Radio utreder regeringen och samarbetspartierna om en tillfällig föräldrapenning kan betalas ut till dem som behöver vara hemma med barn, om skolor och förskolor stänger.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
Dela gärna artikeln: