Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gudrun Brunegård (KD): Genom civilsamhället stöttar vi de mest utsatta

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

DEBATT

Många svenskar har det allt svårare att få ekonomin och vardagen att gå ihop. Utöver en rekordinflation och stigande räntor är vi dessutom på väg in i en lågkonjunktur. Innan inflationen är knäckt är det politiska handlingsutrymmet väldigt begränsat. Stora satsningar hade i det här läget riskerat att elda på inflationen ytterligare. De satsningar regeringen väl går fram med i vårändringsbudgeten är därför fokuserade på att på olika sätt stötta dem som har det ekonomiskt tuffast.

Vi kristdemokrater har varit pådrivande för ytterligare stöd till civilsamhället. Det finns människor som av olika anledningar aldrig söker sig till Myndighetssverige, men som ändå är i behov av stöd. Många ideella organisationer vittnar om att allt fler de möter i sin verksamhet på senare tid har fått det allt tuffare.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) presenterade därför nyligen att regeringen skjuter till ytterligare 50 miljoner kronor till de delar inom civilsamhället som arbetar med att hjälpa människor som drabbas hårdast av den ekonomiska krisen.

Det kan låta som en självklarhet att stötta ideella krafter som verkar för att hjälpa medmänniskor i nöd. Men faktum är att det är precis tvärtom. Under Socialdemokraternas åtta år i regering valde man konsekvent att bortse från allt som låg utanför den statliga styrningen. Exempelvis vägrade Magdalena Andersson att ge besked om pandemistöd till civilsamhället. Stefan Löfvens regering tog i sin tur bort gåvoskatteavdraget, vilket i praktiken innebar en straffbeskattning på människors givmildhet. Detta trots 140 frivilligorganisationers vädjan om att behålla skattereduktionen på gåvor.

Med Kristdemokraterna i regeringen är inställningen till civilsamhället och den kraft som finns där det motsatta. Den mellanmänskliga omsorgen och värmen är kittet som binder samman vårt samhälle. Det kan aldrig vi politiker ersätta, men vi kan stötta. Därför är regeringens extra tillskott till de ideella organisationer och samfund som hjälper utsatta människor så viktigt.

Gudrun Brunegård (KD)

Riksdagsledamot, Kalmar län

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS