Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gudrun Brunegård (KD) kämpar för rökfrihet via nytt styrelseuppdrag

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD), från Vimmerby, har blivit invald i förbundsstyrelsen i riksförbundet VISIR.

VISIR står för Vi som inte röker och har sedan bildandet 1974 bidragit med fakta och opinionsbildning för rökfrihet och tobaksfria miljöer.

“Stor heder”

– Inte minst som skolsköterska har jag haft stor nytta av deras publikationer. Det är en stor heder att idag (söndag) ha blivit invald i förbundsstyrelsen, säger Gudrun Brunegård.

“Många av dem som arbetar på tobaksodlingar drabbas av skador, både av nikotinet i växtsaften och av bekämpningsmedlen”

GUDRUN BRUNEGÅRD (KD)

– Visir har, förutom arbetet mot tobaksbruk och för rökfria miljöer, på senare år lyft tobaksproduktionens effekter i ett helhetsperspektiv. Dagens unga är hälso- och miljömedvetna. Båda dessa perspektiv är viktiga att förmedla i opinionsarbetet, tillägger hon.  

– Många av dem som arbetar på tobaksodlingar drabbas av skador, både av nikotinet i växtsaften och av bekämpningsmedlen. Särskild utsatta är 1,3 miljoner barn som arbetar inom tobaksindustrin i Sydamerika, Afrika och Asien. Till tobaksodling och torkning behövs stora mängder ved, vilket bidrar till att skogar försvinner och djuren förlorar sin naturliga livsmiljö. Det utarmar den biologiska mångfalden. Avskogning utgör enligt WWF en femtedel av klimatpåverkan. Tobaksindustrin är en del av detta, även genom utsläpp av svaveldioxid motsvarande 24 gånger Sveriges årliga utsläpp. Dessutom släpps stora mängder tungmetaller ut i vattendrag och påverkar både människor och djur.

“Ingång till grövre missbruk”

– Vid årsmötet beslutades att ändra stadgarna till att arbeta även mot cannabisrelaterade produkter. Det är en viktig konsekvens, då rökande av tobak anses minska motståndet mot att röka cannabis, och andelen unga som uppfattar cannabisbruk som riskfyllt har halverats. Detta kan i sin tur kan vara en ingång till grövre missbruk, säger Gudrun Brunegård.

FOTO

SVERIGES RIKSDAG

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS