Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Gudrun Brunegård (KD): ”Stora brister i hygienrutiner”

ANNONS

LÄNET

Hur ser strukturen ut i dag för samverkan med länets tolv kommuner i vårdhygieniska frågor?

Finns i nuläget några planer inom Region Kalmar län för att på ett strukturerat sätt stödja kommunerna i vårdhygienfrågor?

De frågorna ställer Gudrun Brunegård (KD) i en interpellation till Christer Jonsson (C), som är regionråd med ansvar för sjukvården i Region Kalmar län.

Regionfullmäktige hålls den 10 juni.

– Vi befinner oss mitt i en pandemi, som drabbat oss hårt. Även om vårt län klarade sig hyggligt genom den första vågen, så kunde man se att det fanns stora brister i hygienrutiner och tillgång till skyddsutrustning och förutsättningar att begränsa smitta i lokalernas utformning inom den kommunala hälso- och sjukvården, omsorgen, hemtjänst och LSS över hela länet. Det kostade sannolikt ett antal människoliv och många som smittades och drabbades av allvarlig sjukdom, påpekar Gudrun Brunegård.

– Sedan dess har kommunerna försökt att tackla det på olika sätt, men det saknas samordning och en naturlig kontakt till och koordinering med den kompetens som finns hos Region Kalmar läns enhet för vårdhygien och smittskyddet, där man ständigt får nya instruktioner från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Det innebär att kommunerna skapar sina egna rutiner utan samordning och i vissa fall utan att ha en utpekad ansvarig med sjukvårdskompetens.

FOTO: SVERIGES RIKSDAG 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS