Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Helt ny yrkesroll i Oskarshamns kommun: “Jag tror att vi behövs”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Oskarshamnstjejen och elevassistenten Lindha Holmqvist tog sin examen vid Novas högskolecentrum i fredags.

Nu är hon utbildad stödpedagog.

– Det är en helt ny yrkesroll i kommunen. Jag tror att vi behövs.

Lindha Holmqvist berättar att det var sammanlagt sju personer från Oskarshamn, av totalt 17, som gick på den tvååriga utbildningen, på halvfart, vid Nova.

– De andra kom från Nybro, Gotland och Västervik.

– Utöver gruppen i Oskarshamn fanns det även en i Värnamo. Vi har haft videosändningar mellan orterna. Lärarna har varit här varannan gång – och i Värnamo varannan gång.

Det är hälsohögskolan i Jönköping som har anordnat utbildningen.

Lindha Holmqvist arbetar för närvarande som elevassistent på Norra skolan i Oskarshamn (hon har jobbat parallellt med studierna).

“Det är där jag vill vara”

– Det har fungerat bra. Många av skoluppgifterna som vi har haft har varit kopplade till verksamheten. Man har, exempelvis, fått en uppgift som har handlat om att göra en kartläggning av något slag. Man har kunnat använda sina kunskaper på en gång. Vi har även haft praktik. Jag var på särskolan på Rödsleskolans högstadium.

– Och jag blir kvar inom skolans värld. Det är där jag vill vara. Till hösten får jag en ny tjänst, som stödpedagog på mellanstadiet på Rödsleskolan. De flesta från utbildningen i Oskarshamn kommer dock att jobba inom omsorgen. Som stödpedagog kan man även jobba på boenden.

– Stödpedagogerna hjälper brukarna, så att de får en bättre vardag. Man kartlägger deras behov och plockar fram hjälpmedel.

Hur kan din arbetsdag se ut från och med i höst?

– Det kan handla om att sitta och observera och kartlägga en elev – och se vilka svårigheter han eller hon har i klassrummet. Sedan sammanställer jag det – och därefter sitter jag ner, tillsammans med läraren, och pratar kring vad vi kan göra för att hjälpa den här eleven.

“Behövs mer än bara lärare”

– Mycket handlar om vad lärarna vill att jag ska komma och titta på och hjälpa till med, säger Lindha Holmqvist, som berättar att hon vill jobba med elever som har det svårt och tufft.

– Jag vill hjälpa dem med att kunna hantera skolan, så att de kan gå ut med godkända betyg. Det behövs mer än bara lärare, för att få en skola att fungera. Jag ser på mina lärarkollegor hur tufft de har det. Det är svårt att räcka till för alla.

37-åriga Lindha Holmqvist bor i Oskarshamn med man och två barn.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

“Jag såg utbildningen och tänkte att det här låter spännande”, säger Lindha Homqvist, som har utbildat sig till stödpedagog vid Nova i Oskarshamn.
“Vi har bland annat läst om hur man har sett på funktionshindrade genom historien. Det är bra att ha med sig det perspektivet. Vi har också lagt mycket tid på etik, lagar, kommunikation, kartläggning, dokumentation och hjälpmedel. Vi har fått en väldigt bred utbildning. Det är mycket som man har nytta av”, berättar Lindha Holmqvist.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS