Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hjälp! Vi har fått fuktskador i badrummet och vi gjorde ingen besiktning.

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia!

Hjälp! När vi köpte vår villa stod det i objektsbeskrivningen att badrummet var renoverat 2015 med nytt kakel och klinkers. Huset besiktades dessvärre aldrig eftersom vi var väldigt ivriga med att köpa villan fort. Nu visar det sig att badrumsrenoveringen inte gjorts fackmässigt och därför har det blivit fuktskador i hela badrummet som troligtvis spridit sig till fler rum. Vad ska vi/kan vi göra?

Tack för din fråga!

Jag beklagar att ni råkat ut för detta. Vid köp av en fastighet finns det en långtgående undersökningsplikt. Som köpare förväntas man undersöka hela fastigheten för att upptäcka eventuella brister.

Enligt lagtext ska det vara brister som ”en normalt bevandrad lekman” kan upptäcka, men praxis har visat att man bör vara betydligt mer byggtekniskt kunnig än så. Av den anledningen brukar de flesta anlita en besiktningsfirma som kan uttala sig om eventuella fel eller brister som de upptäcker. De fel eller brister som inte upptäcks vid en undersökning räknas som dolda och dessa kan säljaren komma att bli ansvarig för i upp till 10 år efter tillträdet av fastigheten.

I detta fall är ju frågan om felet i badrummet varit dolt eller inte. I vissa fall kan besiktningsfirmorna ge en indikation på om att badrummet inte utförts fackmässigt genom att kolla på om t.ex. golvbrunnen är utbytt. Då är felet inte längre dolt och köparen får själv stå risken med det felet.

Om felet däremot inte hade kunnat upptäckas vid en undersökning är felet dolt och då kan säljaren komma att bli skyldig att stå kostnaden för att återställa skadorna. Mitt råd till er är därför att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa er göra en bedömning om det är värt att driva ärendet vidare. I så fall tas en första kontakt med säljaren för en eventuell överenskommelse.

Om säljaren skulle vägra detta får man lämna in en stämningsansökan hos tingsrätten som får ta ställning till huruvida felet varit dolt och vilket ansvar som säljaren ska åläggas. Ni är varmt välkomna att ta kontakt med mig för ytterligare rådgivning i ärendet.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS