Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hjälp, vi har parkslide på vår tomt och på kommunens mark intill

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia! Du hittar hennes mejladress längst ner.

FRÅGA JURISTEN

Vi har köp ett hus i Fårbo som vi upptäckte eller vår grannes brors fru sa att vi har parkslide på framsidan när jag försökte att hugga ner dem och jag visste så klart inte va det var för växt tills jag läste om den på internet och gjorde lite forskning. Det tråkigaste är väl att en hel del av baksidan av huset finns det också då det sträcker sig i kommunens mark och min mark.

Vi är så besvikna på mäklaren och säljaren att dem inte ens nämnde detta felet. Så som jag har uppfattat är det nästan omöjligt att få bort den enligt vissa källor. Snälla hjälp oss vad ska vi göra, vem ska jag ta kontakt med för att få hjälp med detta. Vi köpte huset 2020.09.21. Upptäckte detta nu i somras. 

Tack på förhand!  Hoppas du kan ge oss råd!

Tack för din fråga.

Parkslide är tyvärr, enligt Naturvårdsverket, ”en seglivad växt med mycket stor spridningskraft, som snabbt kan ta över stora områden och tränger ut andra arter. Den är ett problem i trädgårdar och i infrastruktur och är mycket svår att bekämpa.”

Som köpare har man en långtgående undersökningsplikt. Man förväntas med andra ord att ha undersökt fastigheten och eventuella invasiva växtarter så gott man kunnat vid tidpunkten för undersökningen. Om man köper fastigheten under vinterhalvåret, när parkslide inte blommar eller visar sig synligt på fastigheten, är det en nästintill en omöjlighet att som köpare upptäcka en sådan växt på fastigheten.

Parksliden kan komma att förstöra både huset och den närliggande miljön. Det kan därför anses vara ett fel i fastigheten. Om säljaren dessutom kände till felet i fastigheten kan denne ha en upplysningsskyldighet gentemot köparna. Vid ett fel i fastighet kan man bland annat begära avdrag på köpeskillingen, hävning av köpet och skadestånd. Det är dock inte helt självklart att parkslide anses vara ett fel i fastigheten.

För att bli av med parkslide ska man kontakta en sakkunnig för att utrota den. Precis som du nämner kan det vara svårt eller nästintill omöjligt. Om du behöver juridisk rådgivning och eventuellt vill framföra ett skadeståndsanspråk gentemot säljarna är du välkommen att höra av dig till mig.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS