Höjt tilläggsbidrag i bostadsbidraget för barnfamiljer: Så mycket högre blir stödet

Höjt tilläggsbidrag i bostadsbidraget för barnfamiljer: Så mycket högre blir stödet

2023-03-23 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

SVERIGE

”Nu är det klart att Kristdemokraternas förslag att förlänga och höja tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer fått gehör i regeringsförhandlingarna. De som har det allra svårast ekonomiskt, kan nu komma att få mer stöd att klara vardagen”, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande på torsdagen.

”Förslaget innebär ett ekonomiskt stöd på upp till 2 100 kronor per månad jämfört med nuvarande 1 325 kronor, och är en del av regeringens vårändringsbudget för 2023.”

– Det här är ett bevis på att Kristdemokraterna gör avtryck i regeringens politik. Vi har kämpat för denna fråga och nu blir det verklighet. Det är en lättnad för alla de, främst barnfamiljer och ensamstående mammor, som har det tufft i dessa svåra ekonomiska tider, säger Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot för Kalmar län.

Ansiktsbild på Gudrun Brunegård (KD)
Gudrun Brunegård (KD). Foto: Peter A Rosén

”Det ekonomiska läget har bidragit till att många hushåll fått kraftigt höjda utgifter, vilket påverkar speciellt barnfamiljer och ensamstående kvinnor med låga inkomster. Priset på livsmedel har till exempel ökat med 22 procent det senaste året”, konstaterar Kristdemokraterna.

”Tilläggsbidraget höjs från dagens belopp på 25 procent av det preliminära bostadsbidraget till 40 procent. Höjningen gäller från 1 juli till 31 december. Många bidrag indexeras och höjs med inflationen, men dit hör inte bostadsbidraget. Därför genomför vi nu denna höjning.”

”Omkring 135 000 hushåll tog emot bostadsbidrag i december 2022. Bostadsbidraget är en inkomstprövad socialförsäkringsförmån som har både bostadspolitiska och familjepolitiska syften”, skriver Kristdemokraterna.

Foto: Riksbanken (överst)

Dela gärna artikeln med dina vänner: