Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hoppborgar granskas efter flera allvarliga olyckor – ska uppfylla kraven

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Konsumentverket gör för tredje året i rad en granskning av hoppborgar. Det är en problemfylld bransch med säkerhetsbrister som kan leda till allvarliga skador och till och med dödsfall. Myndigheten arbetar löpande med tillsyn och proaktiv kontroll.

Konsumentverket har genomfört flera granskningar av hoppborgar de senaste åren. Resultaten har varit nedslående. Problemen handlar dels om bristfälliga konstruktioner, dels brister i själva hanteringen av borgarna när de är uppställda och barn leker i dem. Det kan handla om dålig förankring, avsaknad av stötdämpande underlag och bristfällig övervakning.

De senaste årens granskningar har lett att Konsumentverket drivit flera fall mot hoppborgsföretag till domstol, för utdömanden av sanktionsavgifter och viten. Totalt har 16 olika bolag hamnat i domstol med anledning av bristande säkerhet för hoppborgar.

Allvarliga olycksfall

I andra länder finns flera dokumenterade dödsfall i hoppborgar. I Sverige finns inga kända dödsfall men Konsumentverket har fått in rapporter om många allvarliga olycksfall. Det gäller till exempel frakturer och skallskador.

– När du släpper in ditt barn i en hoppborg ska du kunna lita på att borgen är säker. Att konstruktionen uppfyller kraven, att borgen sitter fast i marken, att det finns skydd runt borgen om barnet ramlar ur och att det finns personal som övervakar, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Öka medvetenheten

Eftersom de senaste årens granskningar har visat på omfattande brister kommer Konsumentverket att göra en ny granskning under sommaren 2024. Förhoppningen är att öka medvetenheten hos både bransch hos konsumenter.

– Vi fortsätter att granska branschen för att få till förbättringar. Innan det går lika illa här som det har gjort i andra länder, säger Anna Strandberg.

Vad du kan göra?

  • Låt bara ditt barn hoppa i borgen om den är övervakad av personal.
  • Kolla alltid att hoppborgen är förankrad så att den inte kan blåsa iväg.
  • Se till att det finns stötdämpande underlag där man kan ramla av borgen.
  • Använd inte hoppborgen när det regnar eller blåser frisk vind.

Foto: Freepik

+1
7
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS