Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IK Oskarshamn kan få en extra isyta

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

IK Oskarshamn ser ut att kunna få en extra isyta framöver.

Det kan vår tidning slå fast efter att ha lyssnat på måndagskvällens digitala fullmäktigemöte i Oskarshamn.

Hur blir det då med de eventuella förbättringarna inne i den befintliga arenan, i Be-Ge Hockey Center?

Ja, där kunde inte kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) leverera något tydligt svar.

Ishallsdelen i Arena Oskarshamn diskuterades under fullmäktigesammanträdet.

Detta efter att Mattias Bäckström Johansson (SD) hade skickat in en interpellation i ämnet till Andreas Erlandsson.

Andreas Erlandsson sa så här:

– I dagsläget finns det inte någon beslutad tidsplan för genomförandet av förstudien. Fråga två handlar om ifall det förs några samtal med IK Oskarshamn om framtida investeringar kring genomförandet av förstudierapporten och hur det kan finansieras. Det sker regelbundna avstämningar med IK Oskarshamn. Men kommunen har inte avsatt några medel för att förverkliga förstudien. Och därför har inte diskussionen handlat om finansieringen, utan mer om förstudiens förverkligande.

”Fåtal platser”

– Du ställer även en fråga kring planerna för en extra isyta. Och bildningsnämnden har uppdraget att titta på det. Parallellt kan man också säga att den här förstudien, som handlar om ombyggnationen av den befintliga arenan, inte tar höjd i ökad publikkapacitet, något nämnvärt. Utan det handlar om ett fåtal platser.

– Vi var ganska så överens om det när vi gick in i förstudiearbetet, att det inte handlade om ökad publikkapacitet – utan om kommersiella ytor. Parallellt tittar vi på den extra isytan – och jag tänker att man måste titta på det tillsammans. En helhet. Det gäller att tänka klokt. Jag tror också att man behöver titta mer på förutsättningarna, sa Andreas Erlandsson.

Han fortsatte:

– Kort kan vi säga så här: Nej, vi är inte framme där än. Men dialogen pågår fortfarande. Vad är det största behovet och hur kan vi lösa det? Det är den viktigaste frågan.

– Det finns vissa förutsättningar så länge IKO spelar i SHL. Jag hoppas absolut inte att de ska åka ur, men spelar de inte i SHL, så finns kanske inte förutsättningarna för att klara av en lika hög hyra. Att förutsättningarna kan förändras, är något som vi måste ha med oss.

Mattias Bäckström Johansson replikerade:

– Som bekant börjar arenan få några år på nacken – det är ett tag sedan man senast gjorde några större investeringar i den. Det är inte bara tiden som har sprungit iväg, utan även behoven som finns i Arena Oskarshamn, eller Be-Ge Hockey Center, som arenan heter när IK Oskarshamn spelar.

– Mindre investeringar har gjorts för att anpassa arenan till de krav som finns för SHL-spel. Men det handlar inte om kommersiella ytor som har gett klubben möjlighet att växa i omsättning eller anpassa sig till de behov som finns. Kommunalrådet har rätt i sak när han säger att förutsättningarna kan förändras – det är olika vilka hyror man kan bära i hockeyallsvenskan respektive SHL.

– Men det är också på det sättet att gör man ingenting, så är det inte en fråga om klubben åker ur SHL – utan snarare när man kommer att göra det, i och med att skillnaderna är alldeles för stora jämfört med de andra klubbarna. I förstudien finns det en blandning som är intressant. Vissa delar ger förutsättningar att öka omsättningen. Vissa delar kommer man även ha nytta av i hockeyallsvenskan.

”Krävs en ärlighet”

– Det är uppenbart, och det krävs en ärlighet kring det, att hela förstudien finns det inte förutsättningar kring, på kort sikt, över huvud taget, om man ser till helheten. Då krävs det en ambitionshöjning när det gäller investeringsvolym – eller att exempelvis mervärdesavtal faller ut. Men det har snart gått ett och ett halvt år utan besked eller tidsplan. Det behövs någon form av omtag kring detta, för att hitta en framkomlig väg, utifrån de förutsättningar som råder. Ett besked om att det inte blir något är en typ av besked det också i sådana fall.

– Utifrån svaret från Andreas, så uppfattar jag det inte som att man har fört en dialog om att bryta ut delar i förstudien, eller se vilka delar som man faktiskt skulle kunna bryta ut för att ge möjlighet till ökad omsättning, sa Mattias Bäckström Johansson.

Han tycker att kommunen ska fokusera på delar som kan brytas ut och ta det bit för bit och titta på det som är möjligt för stunden.

Per Tingström (KD) inflikade följande:

– Om IKO åker ur SHL, så förändras förutsättningarna drastiskt. Samtidigt är det som så att det är en verklighet som vi lever med varje säsong. En degradering till allsvenskan. Så ska man ha det som parameter, ja, då kan man aldrig påbörja någonting.

Andreas Erlandsson svarade:

– Det låter som att vi inte har gjort någonting – Mattias nämnde att vi anpassade arenan lite grand inför spelet i SHL. Tittar vi tillbaka lite, så har vi sedan 2016 lagt in över tio miljoner kronor i investeringar i hallen. Men jag håller med dig – anläggningen har helt klart några år på nacken. Så visst behöver man titta vidare på den. Diskussionen pågår.

”Inte stängt någon dörr”

– Vissa delar i förstudien skulle kanske kunna ligga i en extra isyta istället för att gå in och bygga till i den befintliga arenan i ett ganska komplicerat läge. Vi har inte stängt någon dörr på något vis, dialogen fortgår.

– Under de senaste månaderna har man också sett en liten förändring när det gäller diskussionerna kring publikkapacitet. Det här är viktiga beslut. Det handlar om mycket pengar. Det påverkar generationer framåt. Vi behöver fundera både en och två gånger innan beslut tas i den här storleksklassen. Det ansvaret har vi som politiker, betonade kommunalrådet.

Mattias Bäckström Johansson igen:

– Det finns en tidsaspekt i det hela. Det går inte att vänta hur länge som helst. Då är det bättre att vara tydlig med att ambitionen inte finns, sa han, och påpekade att det även finns klubbar i allsvenskan och division 1 som bygger ut eller bygger nytt.

– Flertalet lag i allsvenskan har byggt mycket bättre kommersiella möjligheter för försäljning än vad Oskarshamn har. Man skulle inte ens ligga på övre halvan bland lagen i allsvenskan när det kommer till den biten.

”Enda nöjet”

Chahanna Olsson (SD) höll med honom.

– Hockeyn är det enda nöjet som Oskarshamn har, sa hon.

Andreas Erlandsson:

– Jag väljer att inte svara på det sista. Till Mattias vill jag säga att vi har en bra dialog med klubben. Och dialogen fortsätter. Jag tror att vi behöver tänka både en och två gånger innan vi bestämmer oss för att bryta ut mindre delar. Vi behöver se det här i ett helhetsperspektiv. Det handlar om stora pengar, underströk han.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS