Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IKO-tränaren Martin Filander: “Att spela i Oskarshamn är ett bra skyltfönster”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Tabellfemman IK Oskarshamn möter sexan Färjestad BK i Karlstad på lördagskvällen.

Senast lagen möttes i Värmland, den 14 oktober, vann ”Bönderna från Småland” med 4–1.

Sedan tog FBK revansch via en 5–0-vinst i Be-Ge Hockey Center den 4 december.

– Vi var bra i bortamatchen – på hemmais fick vi inte riktigt tag i dem. Det var en av våra sämre matcher under den här säsongen. Men det är historia – nu ska vi se framåt och hela tiden försöka göra det bästa av nästa match, säger IKO:s huvudtränare Martin Filander.

Han säger så här om det som väntar:

– Det är en tuff uppgift, såklart. Färjestad är ett skickligt lag. De var favorittippade inför säsongen – och de var heta innan uppehållet (FBK har inte lirat sedan 13 januari på grund av covid-19-problematik). Det ska bli kul att möta dem.

Ni har fem vinster i följd på hemmais – och fem raka förluster på bortaplan. Hur ser du på det?

– Det handlar nog mest om tillfälligheter – men vi har spelat med bra självförtroende hemma, med publiken i ryggen. Men sett över hela säsongen är det ingen större skillnad mellan hemma- och bortaspelet (IKO är sexa i hemmatabellen och sjua i bortatabellen). Men i början av säsongen var det tvärtom – då fick jag frågor om varför vi bara vann borta. Det är som det är. Men vi försöker spela vårt spel överallt.

Vad säger du om segermatchen mot Skellefteå (4–3 i Be-Ge Hockey Center på torsdagskvällen)?

– I mångt och mycket en väldigt bra insats av oss. Det var bästa matchen på länge, tycker jag. Vi gjorde många bra saker i defensiven – sedan hade vi ett stekhett powerplay (75-procentig utdelning i numerära överlägen) och en stekhet förstaline, som hjälpte oss att vinna matchen såklart (Patrik Karlkvist, Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl).

På SHL:s hemsida användes till och med ordet världsklass i beskrivningen av ert powerplayspel. Det måste ha varit roligt att läsa det…

– Ja, jag lägger inte så mycket vikt vid det – men killarna vet vad de ska göra. ”Tjärna” (assisterande tränaren Mathias Tjärnqvist, som har ansvaret för forwardsspelarna och numerära överlägen) har bra hand med dem. Vi hade även bra disciplin i den här matchen (endast två boxplay). Vi spelade bra i boxplay – men de lyckades göra ett mål i powerplay, på en olycklig situation. Men vi presterade väldigt bra i den spelformen.

“De är grymma just nu”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IK OSKARSHAMN

Ni har en 30-procentig utdelning i numerära överlägen och därmed är ni etta i powerplayligan i SHL…

– Ja, men det ligger hårt jobb bakom. Jag måste säga att sättet som alla involverade jobbar på är väldigt imponerande. Sedan gäller det att vara ödmjuk hela tiden och försöka bli bättre och följa strukturen som vi har valt. Hittills har det fungerat bra, säger Martin Filander.

SHL:s skyttekung Patrik Karlkvist var inblandad i samtliga mål mot Skellefteå (två mål och två målgivande passningar) och nu är han uppe på totalt 23 fullträffar (två före skytteligatvåan Max Veronneau i Leksand). Ryan Lasch leder poängligan, på 42 pinnar, och Patrik Karlkvist är tvåa med 40.

Patrik Karlkvist. Foto: Peter A Rosén

Fredrik Olofsson – som gjorde två mål och spelade fram till ett i Skellefteåmatchen – parkerar på sjätte plats i poängligan, med 35 pinnar.

Fredrik Olofsson, ishockeyspelare i IK Oskarshamn
Fredrik Olofsson. Foto: Peter A Rosén

Noterbart är att det fanns NHL-scouter på läktarna under torsdagskvällen, däribland Per-Johan ”Pebben” Axelsson (Boston Bruins).

Per-Johan Axelsson, talangscout, Boston Bruins
Per-Johan “Pebben” Axelsson, talangscout för Boston Bruins, såg matchen i Be-Ge Hockey Center på torsdagskvällen. Foto: Peter A Rosén

“Finns man med bland toppspelarna i SHL, så tittar hela världen på en”

MARTIN FILANDER

– De är grymma just nu – det är inget snack om det. Jag vet inte vem de tittade på – men det är bara roligt om någon av våra spelare skulle få chansen i NHL någon gång. De spelar på den nivån. Finns man med bland toppspelarna i SHL, så tittar hela världen på en. Att spela i Oskarshamn är ett bra skyltfönster, säger IKO-tränaren.

Är Dale Weise (som skadade sig när han for in i sargen med huvudet före hemma mot Frölunda i lördags) med på resan till Karlstad?

– Ja, han är med. Jag förväntar mig att han är med i morgon – men det återstår att se, vi tar inte ut något i förskott.

Dale Weise. Foto: Peter A Rosén

Är Johan Alm med?

– Ja, han är också med – men vi förväntar oss inte att han kommer att spela innan OS-uppehållet. Men han är redo att spela om något skulle hända.

Resten av spelarna är hela och friska?

– Det ska de vara – jag har inte hört något annat i alla fall.

Efter söndagens match borta mot Örebro får ni ett långt OS-uppehåll. Nästa match spelas borta mot Frölunda den 17 februari. Hur ser du på det?

– Det är som det är med OS – och vi har många borta. Vi vill vara så slagkraftiga som möjligt och vi förlorar väldigt mycket när de fyra spelarna saknas (Tomas och Hynek Zohorna finns med i Tjeckiens OS-trupp, Brian Cooper lirar med USA och Fredrik Olofsson är uttagen i Tre Kronor). Det har gjort att vi fick flytta en del matcher. Det ger oss chansen att träna bra och förbereda alla som ska spela på rätt sätt. Vi kommer att göra det bästa av situationen – det är inga konstigheter, det är bara att köra på.

Jag misstänker att du ska följa hur det går för IKO:s OS-spelare…

– Ja, det är klart att jag kommer att försöka göra det, säger Martin Filander.

Tänkbart IKO-lag borta mot Färjestad på lördagskvällen (nedsläpp klockan 18:00):

Målvakter:

Tim Juel (Joe Cannata).

Förstafemman:

Brian Cooper, Lukas Pilö – Patrik Karlkvist, Fredrik Olofsson, Kim Rosdahl.

Andrafemman:

Philip Samuelsson, Robin Norell – Cam Brace, Tomas Zohorna, Hynek Zohorna.

Tredjefemman:

David Quenneville, William Worge Kreü – Johannes Salmonsson, Daniel Muzito-Bagenda, Joakim Thelin.

Fjärdekedjan:

Jonas Engström, Johan Johnsson, John Dahlström.

Sjundeback:

Emil Martinsen Lilleberg.

Extraforward:

Dale Weise.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS