Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare: ”Arbetet med att investera i ytterligare modern kärnkraft i Oskarshamn borde påbörjas skyndsamt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Sveriges elsektor är i kris.

Elpriserna når 7 kronor per kWh i södra Sverige, det tiodubbla mot det normala; Karlshamnsverket bränner olja tvärtemot alla miljökrav och det är troligt med roterande nedstängningar av elservice denna vinter!

Vad är orsakerna till denna kris?

Utbud och efterfrågan

Elpris beror på sambandet mellan utbud och efterfrågan.

Eftersom Sverige valt att sätta elpriser lika med den dyraste marknaden i det sammankopplade nätet bestäms elpriset i södra Sverige av tyska priser.

Dessa slår rekord, eftersom Tyskland, medvetet eller omedvetet, valde att satsa allt på billiga naturgasleveranser från Ryssland.

”Tyskland har nu förlorat i detta hasardspel och söker desperat efter alternativa leveranser”

KLAS RINGSKOG, OSKARSHAMN

Tyskland har nu förlorat i detta hasardspel och söker desperat efter alternativa leveranser.

Sverige står till tjänst och har nu Europas största export av el – bland annat genom den norskägda Baltic Cable.

Denna elexport tas från det mest sårbara området i södra Sverige, där nedstängningen av sex kärnreaktorer (Barsebäck 1 och 2, Oskarshamn 1 och 2, och Ringhals 1 och 2) ytterligare har reducerat utbudet av planerbar el.

Elsektorn består av tre delar: generation av energi, transmission av elenergi och distribution av elen till kunderna.

Endast generation av el har marknadskonkurrens, medan transmission och distribution är så kallade naturliga monopol.

Strikt reglerade

Dessa bör därför ha offentligt majoritetsägande och vara strikt reglerade av en statlig myndighet.

I Sverige ägs den mesta transmissionen av det statliga Svenska kraftnät, medan distributionen i elnäten ofta ägs gemensamt av privata och offentliga ägare.

I praktiken har den ekonomiska regleringen varit svag, vilket exempelvis möjliggjorde för finska Fortum att ta ut uppskattningsvis tio gånger vad de betalade för Stockholms eldistributionsnät under de 15 år de ägde det.

”Svenska kraftnät förvärrade situationen när de 2011 (efter klagomål från Danmark över de låga svenska elpriserna) delade in Sverige i fyra områden och införde så kallade Flaskhalsavgifter, som tillföll transmissionsbolagen”

Svenska kraftnät förvärrade situationen när de 2011 (efter klagomål från Danmark över de låga svenska elpriserna) delade in Sverige i fyra områden och införde så kallade Flaskhalsavgifter, som tillföll transmissionsbolagen.

Flaskhalsavgifter uppgår till skillnaden i pris mellan den dyrare marknaden (dit elenergin skickas) och den billigare marknaden (från vilken elenergin exporteras).

Stora miljardbelopp

Svenska Kraftnät har samlat på sig mycket stora miljardbelopp i Flaskhalsavgifter, medan det norskägda Baltic Cable endast i år har erhållit 3 miljarder svenska kronor.

Till och med VD:n i Baltic Cable har uttryckt sin förvåning över denna vinstmaskin!

Vad är då lösningen till det svenska elfiaskot, som drabbat främst elkunder i södra Sverige? Fem åtgärder är uppenbara.

”För det första skulle Sveriges uppdelning i fyra elprisområden skrotas, eftersom prisskillnaderna blivit alltför stora”

För det första skulle Sveriges uppdelning i fyra elprisområden skrotas, eftersom prisskillnaderna blivit alltför stora.

För det andra skulle Flaskhalsavgifterna omedelbart ersättas av tariffer, där transmissionsbolagen endast får betalt för sina driftskostnader (inklusive överföringsförluster) plus skälig avkastning på investerat kapital).

Återkalla Ringhals 1 och 2

För det tredje skulle principen om att elpriset i södra Sverige beror på det ännu större tyska elfiaskots skyhöga elpriser skrotas.

För det fjärde måste förenklade procedurer införas som en nödsituation för att öka överföringen av elenergi från norra till södra Sverige; och

För det femte borde möjligheterna att återkalla Ringhals 1 och 2 i tjänst studeras och arbetet med att investera i ytterligare modern kärnkraft i Oskarshamn borde påbörjas skyndsamt.

Klas Ringskog

Oskarshamn

Foto: OKG AB

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS