DEBATTARTIKEL
Reagerade på Sverigedemokraternas dubbelmoral om kvinnor och värnplikt.
När Mattias Karlsson, en av Sverigedemokraternas toppfigurer, uttalar sig om att kvinnor inte bör genomföra värnplikten, pekar han på att deras ”ovärderliga insats” för samhället redan sker genom att föda barn.
Detta uttalande utgör ett flagrant exempel på både dubbelmoral och en stereotyp syn på kvinnor som inte hör hemma i ett modernt samhälle.
Karlsson motsäger inte bara sin egen partis linje, utan han förminskar också de kvinnor som är villiga och kapabla att bidra till vårt försvar på samma villkor som män.
”Djupt föråldrad”
I grunden handlar Karlssons argument om att värnplikten skulle vara en ”dubbel börda” för kvinnor, eftersom de redan spelar en så viktig roll genom att föda barn.
Han uttrycker att kvinnor i dagens samhälle inte borde tvingas in i en systematisk förpliktelse som kan förhindra dem från att uppfylla sina ”biologiska” roller.
Denna syn på kvinnor som primärt förknippade med moderskap är djupt föråldrad och inskränker allas rätt att välja sin egen väg i livet.
För det första, vad innebär det att kvinnor ”bara” skulle vara förmögna till att föda barn?
Är det den enda rollen vi vill tillskriva kvinnor i samhället?
Genom att reducera kvinnors potential till att endast handla om att föda barn, förlorar vi förståelsen för deras mångsidiga roller som yrkesarbetande, utbildade och aktiva medborgare.
Det är en grov förenkling av verkligheten, och dessutom en signal om att vissa delar av Sverigedemokraternas ledarskap är fast i förlegade värderingar om könsroller.
Karlssons uttalande återspeglar en rädsla för att ifrågasätta gamla könsnormer, något som inte bör tolereras i en tid då jämställdhet och rättvisa för alla är centrala värden.
”Problematiskt”
Dessutom är påståendet om en ”dubbel börda” för kvinnor problematiskt.
Förutom att det inte är baserat på någon konkret forskning om kvinnors fysiska eller mentala förmåga att genomföra militärtjänst, förnekar det kvinnors rätt att göra egna val om sina liv och sina arbetsuppgifter.
Sverigedemokraternas ändrade inställning om värnplikten, från att vara helt emot att kvinnor ska delta, till att ”ha ett behovsstyrt förhållningssätt” under de senaste åren, är också oroande.
Det är ett tecken på att partiet förlorar sin egen ideologi när det gäller jämställdhet och kvinnorättigheter.
Det att deras uppfattning kan svänga beroende på aktuella händelser – som kriget i Ukraina och ett försämrat säkerhetsläge – visar en opportunistisk hållning som riskerar att påverka kvinnor på ett negativt sätt.
”Om vi ser på historien, har kvinnor bevisat gång på gång att de kan bidra till vårt samhälle på en mängd olika sätt”
Mikael Bertilsson, statsvetenskapsstuderande och samhällsdebattör
För det andra, att kalla kvinnor för ”biologiskt utrustade” för att vara mödrar förminskar deras hela existens och potential.
Om vi ser på historien, har kvinnor bevisat gång på gång att de kan bidra till vårt samhälle på en mängd olika sätt.
En rad framstående kvinnor har tjänstgjort i militären och gjort det med samma engagemang, kompetens och ansvar som sina manliga kollegor.
Ett exempel är Carina Persson, som var en av de första kvinnorna att genomföra den tuffa stridspilotutbildningen och senare tjänstgöra inom Försvarsmakten.
Det är bara ett av många exempel på kvinnor som har visat att de inte bara kan delta i försvar och säkerhet, utan att de också kan vara ledare och förebilder för andra.
Det finns inga fysiska hinder som säger att kvinnor inte kan utföra den värnplikt som samhället kräver.
Istället är det fördomar och snäva definitioner av könsroller som hindrar oss från att se kvinnors hela potential.
”Vad innebär det?”
Det är dags att vi ställer oss frågan: Vad innebär det att ha ett ”behovsstyrt förhållningssätt”?
Om SD verkligen menar allvar med att säkerheten är viktig och att vi måste stå rustade för att skydda vårt land, borde de se på kvinnor som en lika viktig resurs i detta sammanhang.
I en tid när krigsförhållanden är mer komplexa än någonsin, och säkerhet är ett globalt ansvar, borde alla individer – oavsett kön – ha lika möjlighet att bidra.
Sverigedemokraternas vision om samhället ska bygga på jämställdhet, och deras inställning till värnplikten är en chans att visa detta.
Tyvärr, i och med uttalandena från Karlsson, ger partiet uttryck för en syn på kvinnor som inte hör hemma i ett modernt och progressivt samhälle.
Det är dags att göra upp med gamla fördomar och acceptera att alla medborgare, oavsett kön, har lika stor potential att bidra till vårt samhälles försvar och framtid.
Mikael Bertilsson
Statsvetenskapsstuderande och samhällsdebattör


Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se