Jättelyft för IKO: En poäng mot Färjestad

Richard Palmberg gjorde det viktiga kvitteringsmålet, 3-3, i slutet av tredje. Spelmässigt tog IK Oskarshamn stor revansch på sig själva jämfört med matchen mot Leksand. Men marginalerna var på Färjestads sida, som vann efter förlänging med 4-3.

– Vi studsade tillbaka rejält efter Leksandsmatchen och det får vi ta med oss, sa assisterande tränaren, Fredrik Hallberg.

IKO:s spelare har hanterat den snöpliga överkörningen i Leksand mycket bra. Det var ett helat annat lag som var ute på isen under tisdagskvällen, ett fokuserat och ambitiöst lag med bra fart i drygt 64 minuter.

Även Färjestad var revanschsugna på sig själva efter 1-4 i Luleå i lördags.

– De siffrorna speglar väl inte matchen, det var Lassinantti som spikade igen totalt.

– Men jag är jätteglad att vi kan åka hem med två poäng ikväll. Oskarshamn är ett bra lag med bra fart och spel. Vi fick stryk förra gången vi var här, sa FBK:s assisterande tränare, Peter Popovic.

”Underhållande match”

– Jag tycker att det var en underhållande match med bra fart från båda lagen och där spelet vände fram och tillbaka. Det hände väldigt mycket i tredje perioden och i förlängningen som kunde ha kostat oss något mål bakåt. Men vi lyckades hålla emot både ett 3 mot 5-läge och Arvid Holm tog en straff, sa Popovic.

Även om IKO tog tag i matchen redan i andra perioden och resten så var det i första man slarvade bort poängen.

Färjestad gjorde 1-0 efter 3.40 där Marcus Nilsson fick för mycket utrymme och kunde prickskjuta in pucken bakom Richard Backman.

Även 2-1-målet var en miss från hemmaförsvaret där Gustav Rydahl blev frispelad på blå och satte pucken mellan benen på Bachman efter 18 minuter.

IKO hade innan dess kvitterat när Johan Dahlström snyggt spelade över till Pontus Netterberg, som stod parkerad vid bortre stolpen och rakade in pucken.

Andra perioden inleddes med en del utvisningar åt båda håll men inget av lagen lyckades få in pucken.

Perfekt dragskott

Det dröjde 16 minuter innan IKO gjorde 2-2. Joakim Thelin fick till ett perfekt dragskott från höger, som gick in mellan arm och kropp på Holm, på en fin passning från Arsi Piispanen.

Men två minuter senare var den lille snabbe Marcus Nilsson framme igen, spelade över till Daniel Viksten som satte pucken i nätmaskorna. Ett mål där IKO spelade i boxplay efter att Filiph Engsund åkt på en märklig utvisning för holding. Det var Engsund som fick en smäll så han åkte i isen.

Tredje inleddes med en lite otäck händelse då Nichlas Torp tacklades in i sargen och fick in vänsterhanden mellan plexiglaset och sargen. Utan handske hade Torp varit några fingrar fattigare. Det var inget ojust i den händelsen utan bara otur för Torp.

IKO jagade kvittering och hade flera bra chanser. Efter 11 minuter kom Piispanen igenom men hakades och fick straff. Richard Palmberg slog straffen, men Holm räddade.

Dryga minuten senare fick IKO ett nytt kanonläge då en Färjestadsspelare åkte ut för puck out och det gick bara 30 sekunder innan nästa utvisning kom – för många spelare på plan.

Perra Johnsson tog time out och peppade spelarna att ösa på och gå på målet.

Men IKO var lite för avvaktande och omständliga i spel fem mot tre istället för att bombardera Arvid Holm med skott. Färjestad höll emot.

Välriktat slagskott

Men i spel fem mot fyra fick IKO lite revansch när Richard Palmberg mycket behärskat drog iväg ett lättare men välriktat slagskott som satt i burgaveln på en fin passning från Simon Després.

Färjestad tog time out med fem minuter kvar och siktade på att göra ett segermål, men IKO ville vara med i leken och spelet vände fram och tillbaka.

3-3 efter full tid och dags för förlängning.

Även här hade IKO en jättechans då Färjestad drog på sig en utvisning och IKO fick spela fyra mot tre och skapade flera bra lägen. Men antingen var en skridsko, ben eller ens svingande klubba ivägen.

När sedan IKO drog på sig en utvisning efter 3.43 så gick det en minut innan Daniel Viksten fick ett pass i sitt idealläge och drog på ett otagbart slagskott i krysset.

Det var tillfälligheterna som avgjorde, både själva matchen och förlängningen.

I IKO var alla bra igår men spelare som Daniel Palmberg, Johannes Salomonsson och Joakim Thelin var de som hotade mest framåt.

”Börjar bli varm i kläderna”

Det skulle vara skoj att få se den trion i samma kedja.

Richard Bachman börjar bli varm i kläderna och gjorde en helt okej match.

På torsdag spelar IKO borta mot Luleå, serieledarna som går fram som en ångvält. Igår blev det 3-1 borta mot Växjö.

På hemvägen från Luleå stannar IKO i Stockholm för match mot Djurgården på lördag.

Noterbart är att Leksand spöade Frölunda hemma med 5-2 och petade ner IKO till sistaplatsen.