ANNONS

Vårdare håller äldre kvinna i handen
Bilden är en genrebild. Foto: Freepik

Jätteminus inom äldreomsorgen: Här är åtgärderna som kan vidtas

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Minus 29 miljoner kronor.

Så stort ser socialnämndens underskott ut att bli i Oskarshamns kommun i år, enligt den senaste prognosen.

20 av de 29 miljonerna hittar vi inom äldreomsorgen.

Därför har tre nya åtgärdsförslag plockats fram – och de ska nu utredas.

– De kan vara lite kontroversiella, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff på torsdagen.

Det finns bland annat planer på att skrota LOV, lagen om valfrihetssystem.

– Vi har haft LOV inom hemtjänsten under två-tre år – men väldigt få hemtjänsttagare har valt LOV. Just nu har vi bara ett företag som erbjuder både omsorg och service. Tidigare hade vi ytterligare ett företag, men de valde att avsluta sitt engagemang på grund av för få brukare – man fick inte ekonomi i det. Veteranpoolen finns också – men de erbjuder endast serviceinsatser.

”Det är dyrt”

– Jag som moderat tycker att det är bra med valfrihet – men jag kan inte blunda för de ekonomiska aspekterna. Det här är dyrt för vår förvaltning, i och med att brukarna är så få – och det kräver ganska mycket personalinsatser på den administrativa sidan. Kommunens storlek talar mot LOV – man måste nog ha mellan 50 000 och 60 000 invånare i en kommun för att det ska finnas ett underlag för detta, säger Rolf Lindström.

Hur mycket sparar ni på att ta bort LOV?

– Det är oklart i nuläget, det får vi återkomma till. I och med detta har jag inte sagt att LOV ska plockas bort – men det ska utredas, utöver de tidigare åtgärderna som är igång, svarar Rolf Lindström.

Socialförvaltningen ska se över valfrihetssystemet och det hela ska redovisas i juni.

Vidare finns det ett förslag om att dra ned nattarbetspassen från tio till nio timmar, vilket skulle ge en besparing på omkring 4,3 miljoner kronor per år, enligt socialförvaltningen, som i förslagsunderlaget konstaterar att många kommuner har genomfört förändringar i nattarbetstidsmåttet och infört nattarbetspass på nio timmar.

– Det innebär att brukarna kan få vara uppe en timma längre. Nu börjar natten klockan 21.00 – men jag tror att det finns de som vill vara uppe längre. För närvarande är natten tio timmar och dag och kväll är åtta timmar. Helt plötsligt har dygnet 26 timmar – men vi har trots allt bara 24 i verkligheten. Det finns även ett arbetsmiljöargument – under de två sista timmarna av ett tiotimmarspass är man kanske inte riktigt lika skärpt, man har trots allt jobbat en natt, säger Rolf Lindström.

Slutligen finns det ett förslag om att avskaffa insatsen matleverans inom hemtjänsten.

I förslagsunderlaget skriver socialförvaltningen att det är dyrt att leverera varma matportioner inom hemtjänsten och att behovet skulle kunna tillgodoses på annat sätt.

”Insatsen kostar ett flertal miljoner årligen och det bör utredas om insatsen kan tas bort. Uppskattad effekt beräknas i dagsläget uppgå till cirka 4,3 miljoner kronor (per år), bestående av transportkostnader, portionskostnad samt förlorad intäkt för matabonnemang. Många kommuner går ifrån matleverans som insats och hänvisar i stället till inköp av mat i dagligvaruhandel”, skriver socialförvaltningen.

”Resursslöseri”

– Maten ska hålla en viss temperatur när den levereras och många av våra undersköterskor levererar mat, i stället för att ägna sig åt omsorg som de är utbildade för att göra, till brukare i våra ytterområden, vilket är ett resursslöseri. Nu tillhandahåller livsmedelsaffärerna väldigt bra mat – vi har både Ica Maxi och Coop i stan. Man kan också få matportionerna levererade via hemtjänsten. Kommunerna Borgholm, Vimmerby, Hultsfred och Torsås har redan infört detta – och fler är på väg att göra det. Men detta ska utredas, det är viktigt att förankra det inom våra pensionärsorganisationer, säger Rolf Lindström, som konstaterar att det förstås är svårt att gå från en prognos på 29 minusmiljoner till en budget i balans i år.

Men när ska ni ta beslut om de föreslagna åtgärderna?

– När det gäller nattarbetstidsmåttet, så är det kommunstyrelsens arbetsutskott som tar det beslutet, i och med att KSAU har personalansvaret. När det gäller insatsen matleverans, så tas beslutet av socialnämnden. Och när det gäller LOV, så är det faktiskt kommunfullmäktige som en gång i tiden har klubbat det beslutet. Så det måste vandra hela vägen från nämnden till fullmäktige, via KSAU och kommunstyrelsen.

Besluten tas i år, eller?

– Det bör det kunna bli.

Kommer ni att säga upp några medarbetare?

– Med tanke på den demografiska utvecklingen i den här kommunen, och i det här länet, så är vi i ständigt behov av arbetskraft. Så, nej, jag tror inte att det finns på kartan om jag ska vara ärlig, svarar Rolf Lindström.

Och ni har inga planer på att lägga ned något äldreboende?

– Vi behöver de boendeplatser vi har. Men ungefär 80 procent av dem som har en beviljad insats vill bo i Oskarshamn. Vi har, jämfört med andra kommuner, en överkostnad på cirka 26 miljoner kronor, lågt räknat, på grund av boendestrukturen. Ett boende med sex brukare, som kräver personal dygnet runt, har kanske två personalpersoner per brukare, säger Rolf Lindström, som konstaterar att en av de pågående åtgärderna handlar om att se över täthetsmåttet (antal personalpersoner per brukare) på särskilda boenden (i dag har demensboenden 0,73 årsarbetare per brukare, somatiska boenden har 0,68 årsarbetare per brukare, korttidsenheten har 0,75 årsarbetare per brukare och natten har 1,96 årsarbetare per brukare).

”Inte så lätt”

– Och vi har ju påbörjat en process för ett framtida större boende i Oskarshamn. Samhällsbyggnadsnämnden har initialt fått ett planuppdrag att utreda lämpliga platser. I planen måste det vara godkänt för vård. Det är steg ett. I dagsläget har vi 264 platser – och 2035, med allt annat lika, är behovet cirka 330 platser. Men äldreomsorgen är komplex – vi vet ju att folk vill bo hemma i sin bostad så länge som möjligt och vi har nära vård, fler sjukvårdsinsatser kryper kanske in i kommunen. Man kan inte bara gå på historiska tal. Vi behöver kanske komplettera med ett trygghetsboende också, där de som är lite piggare kan bo. Det är inte så lätt att rita den här kartan när man börjar tänka efter – men visst vet vi att vi kommer att behöva fler platser på särskilt boende. De som är 90 år och äldre blir fler och fler.

”Vi lägger inte ned något boende i dag”

Rolf Lindström (M), socialnämndens ordförande i Oskarshamns kommun

Så i framtiden kan ni lägga ned ett eller flera boenden på landsbygden när ni har byggt ett stort boende i Oskarshamn?

– Jag är inte så tvärsäker på det – men i dag har vi 264 platser och dem behöver vi. Vi skulle behöva ett 50-tal till. Och vi behöver 330 platser 2035. Bygger man till 60 platser och behåller dagens platser, så har vi omkring 330. Så det är svårt att säga, men i Kristdala har vi 43 platser – och ska man vara ärlig, så är det ett antal för många i lilla Kristdala. Det handlar inte bara om antalet platser, utan även om att det är så jäkla svårt att hitta personal i Kristdala med omnejd. Då måste vi hitta personal i Oskarshamn, Hultsfred eller på någon annan plats – och då måste de ha körkort. Det är komplext. Men vi lägger inte ned något boende i dag, svarar Rolf Lindström.

Så inget boende är nedläggningshotat i dagsläget?

– Det är politiken som fattar besluten, men vi behöver våra platser, med tanke på kösituationen. Vi köper ju, som bekant, korttidsplatser, inklusive personal, av Högsby kommun, som har för många platser. Vi har i dag fyra korttidsplatser där. Samtidigt gör vi om fyra platser, till korttid, på Elefanten i Oskarshamn.

Vi har fått några insändare från omsorgspersonal i kommunen. De känner sig utarbetade. Hur ser du på det?

– En del är nog kopplat till oron inför de planerade förändringarna, där schemaläggningen är en orsak, kan jag tänka mig. Till förvaltningen har jag sagt att dialogen med personalen är jätteviktig. Men man har verkligen informerat – varje individ har dessutom ett egenansvar när det gäller att ta till sig information, det får man inte glömma. Man måste kanske göra en förändring i sitt arbetssätt – och jobba på en annan enhet eller på en annan plats i närområdet. Det kan skapa frustration hos x antal procent bland 1 100 anställda. Men jag tycker att vi tar hand om vår personal.

”Vore lite kul”

– Om jag var anställd på ett särskilt boende och fick möjligheten att jobba i en hemtjänstgrupp, så skulle jag tycka att det vore lite kul att prova något annat och få erfarenheter från det. Men det kan vara lite konservativt, man är van vid att jobba på ett visst sätt. Det mönstret måste vi bryta. Vi ser hela socialförvaltningen som en arbetsplats, men alla förändringar skapar en viss oro, så är det. Man vet vad man har, men man vet inte vad man får. Men i grunden handlar det här om brukarnas bästa, de ska få bra vård och omsorg, och då måste vi ha utvilad personal (11-timmarsregeln). Personalen måste få tid till återhämtning.

”Mår man dåligt och har funderingar, så ska man prata med sin närmsta chef”

Rolf Lindström

– Med central schemaläggning blir det dessutom jobb varannan helg – vilket är en stor del i det hela. Men omkring hälften av alla inom särskilt boende jobbar redan varannan helg – och det har de gjort i många år. Så det är inget nytt

Men om vissa mår dåligt på grund av förändringarna, vad kan ni göra för att hjälpa dem?

– Det är en verksamhetsfråga, som jag ser det. Mår man dåligt och har funderingar, så ska man prata med sin närmsta chef. Och nästa steg är att prata med chefens chef. Man kan även koppla in sitt fackförbund. Handlar det om direkta oegentligheter så måste vi inom politiken få reda på det, säger Rolf Lindström.

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff i Oskarshamns stadshus
Rolf Lindström (M) är ordförande i socialnämnden. Arkivfoto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
20

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS