Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Jonas Thern tycker att Oskarshamns AIK lägger för mycket energi på domaren

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Jonas Thern – en av bronshjältarna från VM 1994, som numera är huvudtränare i IFK Värnamo – tycker att Oskarshamns AIK är ett medgångslag som lägger för mycket energi på domarbesluten.

Det säger han till Oskarshamns-Nytt efter 2–1-vinsten borta mot OAIK på söndagseftermiddagen.

– De har många duktiga spelare – men de lägger för mycket energi på vad domaren gör – om han står fel och varför det inte blev frispark, exempelvis. Det är min känsla. Jag pratar fritt från hjärtat.

OAIK-spelarna måste lära sig att fokusera mer på sina egna prestationer, betonar Jonas Thern.

– Då kommer de att få mer framgång – det är jag säker på, säger han.

Några minuter senare ber vi OAIK:s huvudtränare Agim Hasani att bemöta Jonas Therns uttalande.

– Jag håller inte med, svarar han snabbt.

Värnamo reagerade också på domarbesluten, anser du?

– Ja, givetvis – det tycker jag absolut.

OAIK-tränaren Agim Hasani.

– De fokuserade väldigt mycket på domaren från sin sida. Sedan måste vi få reagera på vissa situationer. Med tanke på att vi är ett så pass offensivt lag, så är det märkligt att vi bara har fått en straff hittills i årets seriespel.

– Det har funnits ett flertal situationer under de nio matcherna där vi borde ha fått med oss straffar. Men det har vi inte fått, säger Agim Hasani.

Beror det på vilket lag man är – om man exempelvis är Värnamo eller Oskarshamn?

– Nej, det tror jag inte. Det är nog mer slumpmässigt.

Agim Hasani reagerade framför allt på två situationer i matchen mot Värnamo. Filip Jägerbrink borde ha fått en straff när han blev neddragen i straffområdet i första halvlek, anser han.

I det andra läget handlade det om Daniel Hultqvist.

– En av deras backar gick efter benen på honom – och Värnamo fick därefter ett läge att straffa oss på en kontring. Det var det vi reagerade på.

“Måste vara tillåtet”

– Det är sport vi håller på med – och vi har många vinnarskallar. Det måste vara tillåtet att reagera. Jag tycker inte att vi fokuserar nämnvärt mycket på domaren, påpekar Agim Hasani.

Matchen i sig, då?

Jo, gästerna från västra Småland inledde vassast och radade framför allt upp hörna efter hörna under inledningsfasen.

Men OAIK arbetade sig in i matchen på ett mycket bra sätt och chanserna lös inte med sin frånvaro. Maxime Sainte var nära flera gånger om – och Peiman Eliassi hade ett par vassa avslut.

Peiman Eliassi.

Det var dock serieledaren Värnamo som öppnade målkontot i den 37:e minuten.

OAIK förtjänade onekligen ett mål – men det stod 0-1 i paus.

OAIK för hela slanten

Under den andra halvleken var det Oskarshamn för hela slanten, i det närmaste.

Och den ytterst rättvisa kvitteringen kom när det var knappt en kvart kvar av ordinarie tid. Oskar Stejdahl nicksarvade in bollen. Mycket snyggt. Inkastmästaren Anton Agebjörn assisterade.

På tal om mittbacken Anton Agebjörn. Agim Hasani kastade upp honom på toppforwardspositionen under slutminuterna.

Det kändes som ett genidrag. Men det lyckades inte – den här gången…

– Nej, det blev inte så. De hade marginalerna med sig, helt enkelt. Värnamo var bättre på en sak – och det var fasta situationer. I övrigt var det vi som ägde matchen från start till slut. Killarna gjorde en jättebra insats – men Värnamo hade marginalerna med sig, säger Agim Hasani.

Gästerna avgjorde matchen i den 88:e minuten.

“Jävligt surt”

– Vi borde ha varit lite hungrigare och distinktare framför mål. Men det går inte att klaga på dem. Nu är det jävligt surt att höra Värnamos segersång – det borde ha varit vi som firade. Matchen stod och vägde efter 1–1-målet. Vi hade momentum. Vi ville gå för det. Hellre att gå för tre poäng än att bevaka en poäng. Det var bara ett lag på planen i andra halvlek – och det var vi. Då förväntade man sig att vi skulle kunna trycka dit en boll till, tillägger han.

– Det är alltid skönt att avgöra i slutet. Det var lite turligt, kan man väl säga. När de kvitterade, så hade vi nog förväntat oss att det skulle bli oavgjort. Vi kände att vi fick vara nöjda med en poäng – i och med att vi inte riktigt var på topp. Det var väl snarare så att Oskarshamn försökte forcera – men de fick inte till det ordentligt. Jag vet inte vad det berodde på – kanske var de trötta. Jag vet inte, säger Jonas Thern, som tycker att Värnamo hade kontroll på situationen.

Han berättar också att det var årets första match på konstgräs för serieledarens del.

– Det går lite fortare på konstgräs – och vi var inte hundraprocentiga i det fysiska, vilket vi har varit i de tidigare matcherna, där vi har dominerat.

– Det kändes tidigt att vi skulle få jobba lite mer i försvarsspelet, eftersom de rör sig mycket och passar runt bollen en hel del. Som tur var skapade de inte jättemycket i själva spelet, med tanke på deras bollinnehav. Oskarshamn är lite av ett medgångslag, känns det som. Får de flyt, så är de jobbiga – för de har många som löper. Men i och med att vi ställde upp som vi gjorde i försvarsspelet, så borde vi ha kunnat straffa dem lite mer på våra kontringar. Vi fick ju enorma ytor.

Giftigaste skottet i norra Europa?

Jonas Thern tycker annars att Oskarshamn är mer av ett spelande lag i år – jämfört med förra säsongen.

– De har gjort om och jobbar på en spelidé – och det är positivt, tycker jag, säger han.

–  De är duktiga, de rör sig bra och de har många bra spelare. Peiman Eliassi måste ha ett av de giftigaste skotten i norra Europa. Han har en fruktansvärd träffbild. Det är alltid farligt när han skjuter. Sedan är Oskarshamnsspelarna duktiga på fasta situationer.

– De har långa inkast. Det visste vi sedan tidigare. Det är alltid en fara. Så lite retar det mig att vi inte hade en gubbe framför skarven där – i och med att de sökte det lägre inkastet.

Vad talar för att Värnamo tar hem seriesegern i år?

– Ganska mycket. Dels leder vi, vilket är bra – med tanke på att vi brukar vara erkänt svaga under vårsäsongen. Vi har alltid sagt att det är bra om vi inte är mer än fyra-fem poäng efter under sommaruppehållet. Då blir det jobbigt för de andra. Vi är väldigt vältränade. Vi orkar springa.

– Jag har inte gjort så många byten – jag har satsat på dem som har varit bäst på träningarna. Det har varit rätt val för oss, känner jag, säger Jonas Thern.

Jonas Thern berömde ert sätt att spela. Vad säger du om det?

– Ja, visst, men det är föga smickrande nu när vi har förlorat. Vi borde ha vunnit matchen, helt klart, svarar Agim Hasani.

– Men all heder till grabbarna. De förtjänar inte att sitta och deppa i omklädningsrummet. Vi får också tänka på att vi bara har haft drygt två månader på oss. Vi har ändå tagit stora kliv framåt under den här tiden.

– Vi har dessutom seriens yngsta lag. När de här grabbarna får lite mer erfarenhet, genom att spela, så kommer det bara att bli bättre och bättre.

Kommer sommaruppehållet lägligt nu?

– Både ja och nej. Jag tycker inte att vi har spelat dåligt.

– Det märks att Värnamo har satsat. De har plånboken för att vara där uppe. Och bra lag har tur, absolut. Men det känns surt nu, säger Agim Hasani.

OAIK är spelledigt fram till den 5 augusti. Då väntar Lindsdal på hemmaplan – i Smålandscupen.

Tre dagar senare återupptas seriespelet i söderettan. Då möter Oskarshamn Tvååkers IF på bortaplan.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

Pierre Stjernfeldt

Här avgör Värnamo matchen.
OAIK:s Oskar Stejdahl har precis nickskarvat in kvitteringsbollen.
Glädjen var förstås stor i OAIK-laget efter den fina kvitteringen. Men glädjen blev kortvarig…
Det var serieledaren Värnamo som fick med sig trepoängaren.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS