Just nu: Fredrik Olofsson stor matchhjälte när IKO slog Växjö på bortais

IK Oskarshamn har, för första gången någonsin, besegrat Smålandsrivalen Växjö Lakers i SHL-sammanhang.

IKO vände ett 0-2-underläge till vinst med 4-3, efter förlängning, under lördagskvällen.

Det var Fredrik Olofsson (bilden) som avgjorde matchen.

”Så himla skönt”, sa han till C More.

Serieledaren Växjö inledde bra och tog tidigt ledningen efter ett snyggt powerplay-mål av poängkungen Emil Pettersson (han drog Joe Cannata på ett ytterst kyligt sätt).

2-0-målet kom efter en riktig ”indianare”, en bakom ryggen-passning som hamnade rätt i gapet på Emil Forslund i Växjö, som befann sig i det så kallade slottet.

TV-räddning

Man kan inte beskylla IKO för att spela äckligt disciplinerat.

3-0-målet hängde i luften flera gånger om. Många hade nog redan skrivit ner 3-0-målet vid ett tillfälle, men då svarade IKO-målvakten, Joe Cannata, för kvällens räddning. En fotbollsräddning. TV-räddning skulle man också kunna kalla det för.

Snyggt.

IKO reducerade i slutet av den första perioden, då det senaste nyförvärvet, Robert Sabolic, spelade fram till Kim Rosdahl som hittade rätt.

2-1.

Effektivt, IKO

Lance Bouma tryckte in kvitteringspucken (hans femte mål, totalt) efter ett Oliver Larsen-skott, då drygt halva tillställningen var avverkad.

Inte helt rättvist, med tanke på matchbilden. Växjö tryckte på rejält.

Men hockey går ut på att göra mål, som bekant.

IKO:s vassa förstakedja, med Lance Bouma, Fredrik Olofsson och Max Veronneau, fick lite tryck i anfallszonen.

Och det räckte för att få till ett 2-2-mål.

Effektivt, om inte annat.

2-2 i mål och 33-14 i skott till Växjö inför slutperioden.

”Vi försöker ta vara på våra lägen”, sa Kim Rosdahl till C More.

Dahlströms 14:e mål

Med knappt tio minuter kvar av fighten styrde den notoriske målskytten John Dahlström in 3-2 till IKO. Det var hans 14:e mål för säsongen (han har dessutom spelat fram till fyra fullträffar).

Fredrik Olofsson var nära att göra 4-2 kort därpå, då han kom helt fri. Men Erik Källgren räddade.

En stund senare var Robert Sabolic nära att hitta rätt.

Istället kvitterade Växjö med drygt fem minuter kvar.

I förlängningen tog Fredrik Olofsson vara på ett Växjö-misstag. Han bröt en dålig passning och kom helt fri. 4-3 till IKO.

IKO möter Färjestads BK på hemmais på tisdag.

Här är SHL-tabellen.

Och här är IKO:s interna poängliga.

ISHOCKEY

SHL

VÄXJÖ – IK OSKARSHAMN 3-4 (2-1, 0-1, 1-1, 0-1)

Mål, IKO: Kim Rosdahl, Lance Bouma, John Dahlström, Fredrik Olofsson.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

3 stjärnor: Joe Cannata (bilden). Mycket fin insats mellan stolparna. Vi minns framför allt TV-räddningen i första perioden, vid ställningen 2-0 till Växjö. Snyggt, minst sagt.

2: Lance Bouma. Fortsätter att bidra med poäng. Han gjorde sitt femte mål i IKO-tröjan ikväll (han har spelat fram till två också). Kedjan med Bouma, Fredrik Olofsson och Max Veronneau fungerar väldigt bra.

1: Robert Sabolic. Den nye slovenen gjorde sin allra första poäng i IKO-tröjan denna afton. Han stod för en mycket fin passning till Kim Rosdahls reduceringspuck till 2-1. Sabolic kommer säkerligen bara att bli bättre och bättre.