Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

KD anser att Kalmar län behöver en ambulanshelikopter: “Kan handla om minuter”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

“Kalmar län är en av få regioner som saknar tillgång till ambulanshelikopter. I en motion till regionfullmäktige föreslår nu Kristdemokraterna att man ska utreda möjligheten för att tillsammans med Region Jönköping och Region Östergötland införa en ambulanshelikopterverksamhet”, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Kalmar län är stort och glesbefolkat. Även om vi i teorin har en god ambulanstäckning så kan ambulanserna i praktiken vara långt borta när larmet går. En ambulanshelikopter skulle vara ett bra komplement till den reguljära ambulansverksamheten som en extra trygghet för länets invånare när ambulanserna har mycket att göra eller för dem som bor på platser dit utryckningar tar lång tid, säger Jimmy Loord, gruppledare för Kristdemokraterna i Region Kalmar län.

“Jämlikhetsfråga”

I motionen framgår att beslutsprocesserna kring de investeringar som krävs brukar ta lång tid. För att kunna ta emot eller skicka patienter med helikopter från länets sjukhus krävs investeringar i landningsplattor på eller i anslutning till sjukhusbyggnaden. Eftersom byggnationer av sjukhus har lång planeringstid behöver inriktningsbeslut tas tidigt för bästa möjliga logistiska lösning, menar Kristdemokraterna.

– Det är en investering som vi menar är nödvändig. Vid akuta larm kan det handla om minuter för att rädda liv. Ytterst är det också en jämlikhetsfråga. Även invånare som bor långt från en ambulansstation, eller som råkar ha oturen att drabbas av akut sjukdom när ambulansen är upptagen, har rätt till snabbast möjliga vård. Särskilt i vårt län, med både skärgård och glesbygd, skulle en ambulanshelikopter innebära en extra trygghet för alla människor som vistas här, säger Jimmy Loord.

Foto: Kristdemokraterna

+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS