Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

KD: “En seger för äganderätten och den lilla markägaren”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

”En seger för äganderätten och den lilla markägaren”, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

”Regeringen tillsätter en snabbutredning för att ta fram nya bestämmelser om nationell fridlysning och ett regelverk för rätten till ersättning för markägare. Direktiven till utredningen är en seger för äganderätten och den lilla markägaren, fastslår Carl-Wiktor Svensson (KD), regionråd och EU-kandidat.

“Orimliga inskränkningar”

– Dagens situation medför orimliga inskränkningar för markägare runt om i vårt land. Regeringen tänker nu ändra på detta. Bara de allra mest skyddsvärda arterna, och där den samlade nationella populationen kan påverkas märkbart, ska kunna hindra ändamålsenligt markutnyttjande. Den uppmärksammade knäroten är ett exempel på art som inte ska kunna utgöra ett sådant hinder mot skogsbruk när utredningen är klar, säger Carl-Wiktor Svensson.

”Regeringen anser att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning som de har rätt till och att skyddet för äganderätten ska vara vägledande i fråga om ersättning vid inskränkningar i pågående markanvändning till följd av artskyddet. Villkoren för denna ersättning ska vara tydliga och förutsägbara, på samma sätt som vid likartade beslut om till exempel inrättande av områdesskydd”, skriver Kristdemokraterna.

“Frihet under ansvar”

− Ersättningsfrågan är central för att inskränkningar inte ska ske godtyckligt. Svenska skogsägare bidrar till klimatomställningen och hög produktion, med frihet under ansvar. Regeringen tar nu krafttag för att vi fortsatt ska ha möjlighet till detta. Markägare ska själva bestämma över sin skog och uppleva att äganderätten och brukanderätt är rättssäker, säger Carl-Wiktor Svensson.

Carl-Wiktor Svensson (KD)
Carl-Wiktor Svensson (KD). Foto: Kristdemokraterna
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS