DEBATTARTIKEL
Även de yngre barnen behöver inkluderas i landsbygdsatsningar.
I debatten om hur vi bäst rustar Kalmar län för framtiden får vi inte glömma de allra yngsta och vikten av att skapa starka, sammanhållna familjer på våra landsbygder.
Den nyligen aviserade inriktningen från Region Kalmar län – via beslut i regionala utvecklingsnämnden – om projekt riktade mot landsbygden välkomnas.
Det är via projektbidrag till särskilda satsningar 2025 som fokusera på ökad social delaktighet efter skoltid för barn och unga i Kalmar läns landsbygder.
Projektet har arbetsnamnet ”Meningsfull fritid i våra landsbygder”.
Erkännandet av att länets geografi kan leda till sämre förutsättningar för delaktighet i olika aktiviteter för invånare i dess landsbygder är viktigt.
Men för att verkligen skapa en hållbar och inkluderande framtid behöver vi bredda perspektivet och aktivt inkludera även yngre barn och de familjer där de växer upp.
Projektbeslutet är ett viktigt steg mot ökad social sammanhållning och för att motverka utanförskap.
Men vi får inte begränsa vår vision till enbart äldre barn och ungdomar.
”Grunden läggs tidigt”
Grunden för social delaktighet och en aktiv livsstil läggs tidigt i barndomen.
Att även yngre barn får möjlighet att delta i stimulerande aktiviteter och bygga sociala band är av oerhörd betydelse för deras utveckling och välbefinnande.
För att verkligen stärka familjerna och skapa en levande landsbygd behöver vi därför komplettera satsningen på fritidsaktiviteter för skolbarn med insatser som även riktar sig mot yngre barn och hela familjer.
Tänk till exempel på familjescouting, en verksamhet där barn i olika åldrar tillsammans med sina föräldrar får uppleva naturen, lära sig nya färdigheter och bygga gemenskap.
Sådana aktiviteter bidrar inte bara till fysisk aktivitet och friluftsliv utan stärker också banden inom familjen och skapar naturliga mötesplatser för både barn och vuxna.
Precis som satsningen på äldre barn och ungdomar syftar till att skapa trygga mötesplatser, är det lika viktigt att skapa inkluderande och stimulerande miljöer även för de yngsta barnen och deras familjer.
Dessa platser kan fungera som nav i lokalsamhället och bidra till att stärka den sociala infrastrukturen på landsbygden.
Det är positivt att Region Kalmar läns inriktning för projektbidragen knyter an till den regionala utvecklingsstrategin, Barnkonventionen och MUCFs ungdomspolitiska arbete.
Genom att utvidga fokus till att omfatta aktiviteter för hela familjen kan vi säkerställa att fler barn får sina rättigheter tillgodosedda och att insatserna får en bredare och mer långsiktig effekt.
Beslutet att rikta utlysningen till civilsamhällesorganisationer med länsövergripande förutsättningar är klokt då dessa har potentialen skapa långsiktiga verksamheter.
”Kan stärka banden”
Det är dock viktigt att dessa organisationer uppmuntras att i sina projektidéer inkludera aktiviteter som även vänder sig till familjer med yngre barn och att skapa samverkan med lokala aktörer som redan arbetar med denna målgrupp.
Den högre finansieringsgraden på upp till 80 procent av projektkostnaderna är ett kraftfullt incitament som underlättar för civilsamhället att utveckla och genomföra ambitiösa projekt
Genom att stödja aktiviteter som familjescouting, öppna förskolor i glesbygden och gemensamma familjeaktiviteter kan vi stärka banden inom familjen, öka den sociala delaktigheten för alla åldrar och skapa en levande och attraktiv landsbygd där alla barn och deras familjer har möjlighet att trivas och utvecklas.
Vår målsättning är att tillsammans investera i hela familjen – det är den bästa investeringen vi kan göra för Kalmar läns framtid.
Carl-Wiktor Svensson (KD), Berga
Ledamot i regionala utvecklingsnämnden och regionråd
Anders Andersson (KD), Järnforsen
Ledamot i regionala utvecklingsnämnden och vice ordförande i fullmäktige


Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se