ANNONS

Flanaden i Oskarshamn
Flanaden i Oskarshamns centrum. Arkivfoto: Peter A Rosén

Kommunen vill kunna sätta in ordningsvakter på två platser i Oskarshamn

ANNONS

OSKARSHAMN

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott säger ja till att ansöka om tillstånd för att kunna använda ordningsvakter i två områden – Oskarshamns centrum och Kristinebergs centrum.

Det innebär att kommundirektören, Henrik Andersson, får i uppdrag att, i samverkan med andra aktörer, teckna avtal som reglerar användningen av ordningsvakter i de aktuella områdena.

”Kraftiga ordningsstörningar”

Kommunen skriver så här i beslutsunderlaget:

”Oskarshamn kommun är generellt sett en mycket trygg kommun med låg frekvens av brottslighet. I den senaste trygghetsmätningen (2024) var Oskarshamns trygghetsindex 1,27. Indexskalan sträcker sig från 0 till 6, där 0 innebär att inga problem med tryggheten kan påvisas och där siffran 6 står för mycket stora problem, i analysen betraktas indexvärde 2.0 som ”normalvärde”. För att bibehålla detta fina resultat, och då det är möjligt, ytterligare öka tryggheten för de som bor och vistas i Oskarshamn kommun genomför kommunen i samverkan med andra aktörer både fördjupande undersökningar och insatser. Områden i kommunen som indikerar något högre grad av otrygghet i olika grupper och ordningsstörningar som påverkar lokalt näringsliv och fastighetsägare är Oskarshamn Centrum och Kristineberg Centrum. Utifrån kommunens brottsförebyggande lägesbild (2023/2024) prioriteras dessa två geografiskområden i åtgärdsplanen för det brottsförebyggande arbetet 2025–2026. Ansökan om tillstånd för ordningsvakter är en beslutad åtgärd inom ramen för brottsförebyggande åtgärdsplan 2025–2026. Analyser inom ramen EST-samverkan och SSPF-samverkan, dialoger med Oskarshamnsbor, fastighetsägare, representanter för näringslivet pekar tydligt på att otrygghet och ordningsstörningar också på de aktuella platserna varierar över tid och omfattning. För närvarande rapporteras enstämmigt om kraftiga ordningsstörningar på Flanaden och i dess närhet. Ett sätt att öka tryggheten och stärka närvaron av kapabla väktare vid ”särskilt utsatta” perioder /situationer är närvaro av polis och/eller ordningsvakter. Dock har polisen begränsade möjligheter att ständigt vara på plats också under avgränsade perioder.”

Dialoger har förts

”I beredningen av detta ärende har dialoger förts med kommunpolis, säkerhetsavdelningen, Byggebo, samfällighet för Flanaden och individuella näringsidkare. Tillsammans med lokapolisområde Västervik genomfördes dialoger med kvinnor i samband med Attraktiva Oskarshamns ”tjejkväll” i centrala Oskarshamn i mars 2025. Vid årsskiftet 2023/24 trädde en ny lag om ordningsvakter i kraft. Den nya lagen (SFS 2023:421) innehåller en rad förändringar i förutsättningarna för att använda ordningsvakter för exempelvis kommuner. Den nya lagen lyfter på ett tydligare sätt fram möjligheterna att använda ordningsvakter som ett komplement till polisen för att främja trygghet, och/eller upprätthålla allmän ordning och säkerhet, jämfört med tidigare lagstiftning då tillämpningen var mer restriktiv. I den nya lagen kan den som anser att behov föreligger ansöka om att få använda ordningsvakter, i motsats till den tidigare där en enskild ordningsvakt var den som skulle ansöka. Således kan Oskarshamn kommun ansöka. Från och med den 1 januari 2024 får ordningsvakterna även: transportera vissa omhändertagna personer, kroppsvisitera i identifieringssyfte, förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa, Ordningsvakts befogenheter gäller endast inom det geografiska område som prövats och beslutats av polisen enligt lagen om ordningsvakter. Resultatet i senaste LUPP-undersökningen (2024) visar att tryggheten i bostadsområdet är hög bland tjejer och killar i Oskarshamn. Omkring 96 % känner sig trygga i sitt bostadsområde, vilket är något högre än länsgenomsnittet (94%). Över tid har tryggheten varit stabil på en hög nivå, med endast mindre variationer. Den höga och jämna tryggheten bland unga i sitt bostadsområde är ett
positivt resultat för Oskarshamn kommun. När det gäller trygghet ”på stan” eller i centrum har det skett positiva förändringar sedan 2021. Omkring 87 procent (85 % tjejer/89 % killar) känner sig trygga ”på stan” eller i centrum. För tjejer ses en ökning från 78 procent 2021 till 85 procent 2024, medan ökningen för killar är 4%. Resultaten tyder på ett framgångsrikt trygghetsarbete i kommunens offentliga miljöer, med en särskilt positiv utveckling för tjejer.” (Ramboll). Kommunens arbete för ökad trygghet i offentliga miljöer under perioden 2021–2024 har inte haft ett uttalat ”ungdomsperspektiv” utan barn och ungas trygghet har varit ett integrerat perspektiv i arbetet. Detta talar för att satsningar för ökad trygghet för Oskarshamns invånare generellt, också gagnar barn och unga som bor eller vistas i Oskarshamn. Möjligheten att använda ordningsvakter vid situationer/perioder som kräver hög närvaro av kapabla väktare på aktuella platser förväntas därför också ha positiv påverkan för barn och ungas trygghet”, skriver kommunen.

+1
33
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
2

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS