Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Kungen: ”Nu ska vi hjälpas åt”

ANNONS

SVERIGE

Coronasmittan har försatt vårt land i en ansträngd situation, konstaterade Sveriges kung – Carl XVI Gustaf – under en extrakonselj, som direktsändes i Sveriges Television, SVT, på onsdagseftermiddagen.

Kungen berättade att de speciella omständigheterna, bland annat, ledde fram till att kronprinsessan, Victoria, inte deltog i extrakonseljen (hon brukar alltid vara med på konseljerna i normala fall), av säkerhetsskäl.

Kronprinsessan får istället information efteråt, via kungen.

Antalet närvarande statsråd var dessutom kraftigt nedminskat.

Kungen höll ett tal där han, exempelvis, pratade om folks oro för sin egen hälsa, sina anhörigas hälsa och för sin försörjning.

”Ta fram det bästa”

– Det är ett läge som kräver ansvarstagande. Men det öppnar också upp en möjlighet, att ta fram det bästa hos oss – som land och som medmänniskor. Stundens allvar ska inte förringas – men det finns goda skäl att känna hopp och tillförsikt – det offentliga och civila Sverige har stigit fram, regeringen har vidtagit ett antal åtgärder, riksdagen bereder ett antal nya lagar – och anställda och frivilliga arbetar målmedvetet med att hjälpa drabbade och begränsa spridningen.

– Näringslivet har också tagit goda initiativ, genom att stötta och bidra på olika sätt.

Miljontals medborgare tar ett stort eget ansvar, genom att lägga om sin vardag, avstå från aktiviteter och social samvaro, konstaterade kungen.

”Uppskattning och respekt”

– Man gör det inte bara för sin egen skull. Man gör det av omsorg om sina medmänniskor och för att inte sprida smittan vidare. Det förtjänar uppskattning och respekt. Alla har ett eget ansvar

– Man ska lyssna till råd som sakkunniga myndigheter ger.

Kungen betonade att det framför allt är viktigt för de äldre medborgarna att lyssna. Detsamma gäller även för andra som av olika skäl löper risk att bli svårt sjuka om de smittas av coronaviruset.

– Jag och drottningen – och vår familj – försöker i stor utsträckning leva just efter de råden. Det behöver alla i Sverige göra. Nu ska vi göra allt vi kan för att hjälpas åt. Visa hänsyn och empati – och bidra till att upprätthålla det bästa med Sverige. För Sveriges väl, sa kungen.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Drottningen och kungen. FOTO: KUNGAHUSET
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS