Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kvinna trodde att hon hade blivit vän med en känd skådis via sociala medier: Blev blåst på…

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMNS KOMMUN

En kvinna i 70-årsåldern, med adress i Oskarshamns kommun, trodde att hon hade blivit vän med den kände kanadensiske skådespelaren Keanu Reeves.

Det slutade med att hon blev blåst på cirka 200 000 kronor i ett så kallat romansbedrägeri.

Allt började med att hon fick flera vänförfrågningar, i sociala medier, från olika personer som påstod sig heta Keanu Reeves.

De förfrågningarna svarade hon inte på. Senare trodde hon dock att hon hade fått kontakt med den riktige Keanu Reeves.

Den personen varnade henne för att det är många som utger sig för att vara Keanu Reeves.

Kvinnan och personen i fråga skrev till varandra via sociala medier – och efter en tid skrev personen att han skulle ta sig till Sverige.

”Blev kidnappad”

– Men han kom inte åt sina pengar – de var låsta i Kanada, skrev han. Kvinnan hjälpte då till med att köpa flygbiljetter. Sedan skrev han att han hade kommit till fel flygplats i Sverige. Kvinnan hjälpte honom då med att hyra privatbussar. Han skrev dessutom att han blev kidnappad på flygplatsen och att hans manager var tvungen att lösa ut honom för en stor summa pengar. Kvinnan betalade detta. Hon betalade även för ett dyrt covid-19-intyg och så vidare. När mannen påstod att han var i Sverige så ändrade han hela tiden på förutsättningarna. Kvinnan insåg då att detta inte stämmer och att det i stället är frågan om ett brott. Kontakten pågick mellan april och november, säger Robert Loeffel, som är pressekreterare i polisregion syd, till ON på onsdagen.

Det blir svårt att utreda det här fallet?

– Ja, det blir jättesvårt att utreda – spåren går oftast utomlands i den här typen av ärenden. Det kan vara vem som helst, det är i alla fall inte skådespelaren.

”Det finns inga kändisar som gör på det här sättet”

Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd

Och polisens allmänna råd är?

– Godkänn aldrig vänförfrågningar från okända personer – oavsett vad de påstår sig heta. Det är bara bluff. Det finns inga kändisar som gör på det här sättet. Och skicka aldrig pengar till en människa som du aldrig har träffat, säger Robert Loeffel.

Bedragarna är bevisligen skickliga manipulatörer…

– Ja, de är jätteduktiga på att manipulera.

Vad är det som gör att en del människor tror på dem?

– Det är oftast människor som lever i en ensamhet som drabbas. De blir charmade av uppmärksamheten. Det här kan pågå halvårsvis eller årsvis. Bedragarna är väldigt övertygande, svarar Robert Loeffel.

Bild på Robert Loeffel, presstalesperson polisregion Syd
Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd. Foto: Polisen/Anna Hermansson

Genrebild: Freepik (överst)

+1
2
+1
0
+1
0
+1
9
+1
0
+1
2
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS