Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lagila Naraghi (S) välkomnar stödmiljarden

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

KALMAR LÄN/SVERIGE

Coronakrisen påverkar svensk idrott och kultur på ett betydande sätt. Regeringen föreslår därför att dessa områden ska få en stödmiljard. Det välkomnas av riksdagsledamoten Laila Naraghi (S), från Oskarshamn.

“Kulturlivet och idrotten har drabbats hårt av den rådande situationen. Samtidigt som de förlorat stora intäkter har de ovillkorligt ställt upp för att bekämpa smittspridningen. Nu måste samhället ställa upp för dem. Därför är regeringens besked om en stödmiljard så viktigt”, säger Laila Naraghi (S) i ett pressmeddelande.

Många typer av evenemang påverkas exempelvis av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och allmänna beteendeförändringar.

Kulturen får 500 miljoner kronor. Pengarna går till verksamheter som förlorar intäkter till följd av situationen med det nya coronaviruset. Pengarna kommer att fördelas av stödgivande myndigheter på kulturområdet.

Idrotten får, följaktligen, också 500 miljoner kronor. Pengarna går till verksamheter som förlorar intäkter under den pågående krisen. Pengarna fördelas av Riksidrottsförbundet.

“Avgörande”

“Kulturen och idrotten är avgörande för vårt land och samhälle. Det handlar om vilka vi är. Vi måste se till att de överlever coronakrisen”, säger Laila Naraghi.

Även företrädare för Region Kalmar läns kulturinstitutioner välkomnar satsningen. Jonas Hellberg, (S), är ordförande för Kalmar läns museum:

“Detta är välkommet. Stora delar av den professionella kulturen i Kalmar län är hårt drabbad. Länsmuseet i Kalmar län gör exempelvis prognosen att vi förlorar en miljon kronor fram till sommaren. Många arrangemang får ställas in och färre tidsresor kan genomföras.”

“Bra satsning”

“Det är en bra satsning från regeringens sida. Även om jag tror att man kan behöva fylla på, beroende på hur länge pandemin pågår. För länsmusiken som kontrakterar närmare 1300 musiker är det viktig att vi får ett stöd som gör att vår verksamhet kan fortsätta och det fria musiklivet får uppdrag”, säger Peter Högberg, (S), ordförande för Kalmar läns musikstiftelse.

Även regeringens generella krisstöd för företag, näringsliv och jobb kommer idrottsrörelsen och kultursektorn till del.

Det handlar om bland annat möjlighet till uppskjutande av moms, skatt och arbetsgivaravgift, men också att staten tar över sjuklöneansvaret i två månader och att även egenföretagare ersätts genom en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.

Det är ett mycket kraftigt åtgärdspaket och beroende på hur situationen utvecklas kan det omfatta mer än 300 miljarder kronor.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Laila Naraghi (S). FOTO: SVERIGES RIKSDAG
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS