Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Läkare och seniorprofessor: “Många kommer att dö i onödan”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

”Coronasmittan sprids snabbt inom svensk äldrevård. Nu kommer larm om att dödstalen kan bli så höga bland de äldre att svensk medellivslängd kommer att sjunka kraftigt”, skriver Aftonbladet.

– Vi kommer att få se bedrövliga siffror de kommande veckorna. Och många kommer att dö i onödan, säger seniorprofessorn och läkaren Yngve Gustafson till tidningen.

I Stockholm finns coronasmittan på 121 av 313 äldreboenden, och 159 personer har dött, enligt siffror som Aftonbladet har begärt ut från regionen.

Yngve Gustafson är orolig.

– Jag blir väldigt, väldigt ledsen. Det är många människor som förlorar många liv. Samtidigt är jag inte ett dugg förvånad. Vi kommer att få se oändligt mycket värre siffror de kommande veckorna, säger han till Aftonbladet.

– Vi kommer att kunna se en ordentlig nedgång i medellivslängden i Sverige under 2020, fastslår han i intervjun med tidningen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är smittspridningen värre på äldreboenden i Sverige än på äldreboenden i grannländer som Norge.

”Enligt Yngve Gustafson finns det flera orsaker till skillnaderna mellan länderna”, skriver Aftonbladet.

Han påpekar att i Norge sköts äldreomsorgen i större utsträckning på sjukhem med lokaler som är anpassade för sjukvård på ett bättre sätt.

– Våra äldreboenden har väldigt små möjligheter att hålla bra barriärvård där smittade kan hållas avskilda, säger han till Aftonbladet.

När det gäller utbildningskrav för läkare och sköterskor, så finns det också skillnader mellan länderna.

“Saknar utbildning”

– I Sverige behövs det ingen speciell kunskap för att jobba inom äldrevården. Ett problem är därför att en stor andel av personalen saknar utbildning, särskilt inom hemtjänsten, säger Yngve Gustafson, till Aftonbladet.

Brist på skyddsutrustning är också en viktig del i sammanhanget, understryker han i intervjun med tidningen.

– Man har små möjligheter att hålla korrekt hygien eftersom det är ont om skyddsutrustning och de äldre skickas ofta inte till sjukhus, säger Yngve Gustafson till Aftonbladet.

”Professorn är särskilt kritisk till den triagering som utförs av sjukvården, alltså gallring baserat på överlevnadschanser, som får konsekvensen att äldre coronasmittade ofta inte får sjukhusvård. Istället vårdas de på sina äldreboenden eller i hemmet”, skriver tidningen.

– Man låter dem bo kvar och eftersom många har en demensproblematik, så går det inte att hålla koll på smittan inom boendena. När de sedan får en coronasmitta blir de akut förvirrade och virrar omkring och går in till varandra, säger Yngve Gustafson till Aftonbladet.

”Han säger att många av de coronasjuka äldre kommer att dö i onödan – eftersom det ofta hade handlat om enkel sjukhusvård som krävts för att rädda de lindriga fallen”, skriver tidningen.

“Ingen skillnad”

Statsepidemiologen Anders Tegnell tror inte att dödssiffrorna kommer att påverka medellivslängden i Sverige.

– Nej, det gör jag inte. Dels så är inte dödstalen speciellt stora än, med all respekt för de som har avlidit, det är alltid väldigt olyckligt. Men när vi tittar på hur många som dör nu jämfört med samma tid förra året, så ser vi ingen skillnad. Vi ser ingen överdödlighet än. För att man ska få en kraftig nedgång i medellivslängd krävs det nästan alltid att det är unga personer som dör. Det är det inte här, så jag vet inte riktigt vad han grundar det på, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS