Länsunionen får kritik av oppositionen

Länsunionen får kritik av oppositionen

2020-05-19 0 av Peter A Rosén


LÄNET

”För att komma till bukt med de oskäliga löneskillnaderna inom Region Kalmar län krävs runt 75 miljoner kronor. Efter att M, KD och V gått samman och satsat 6 miljoner kronor på en extra lönesatsning, väljer Länsunionen tyvärr att bortprioritera dessa pengar till förmån för annat än löner”, säger Carl Dahlin (M) som är vice ordförande i personalutskottet.

”Riksdagen har genom en extra ändringsbudget strax efter årsskiftet, på initiativ av M, V och KD, avsatt särskilda statsbidrag för välfärdssatsningar. Länsunionen har sedan tidigare meddelat att 20 miljoner kronor ska läggas på lönekartläggning och arbetet med att minska oskäliga löneskillnader, men vägrar att använda oppositionens avsatta medel till detta”, skriver Moderaterna och Kristdemokraterna i Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Länsunionens stora bekymmer”

– Det är tuffa tider, inte bara hälsomässigt utan också ekonomiskt. Regionens ekonomi är i detta nu särskilt utsatt. Det svarta hålet inom regionens hälso- och sjukvård, vilket Socialdemokraterna har ett extra ansvar för och som de haft många år på sig att rätta till men misslyckats med, är idag Länsunionens stora bekymmer, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).

– Likväl handlar politik om att prioritera och att vilja. Och medan M, KD och V väljer att lägga de extra medel som riksdagen avsatt för välfärdssatsningar på just medarbetarnas löner, så prioriterar Länsunionen istället att lägga pengarna i det svarta hålet, betonar Kaj Holst (M).

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Carl Dahlin (M). FOTO: PETER A ROSÉN