Leif Axelsson (SD) talar ut om kuppen och turbulensen inom Sverigedemokraterna

Leif Axelsson (SD) talar ut om kuppen och turbulensen inom Sverigedemokraterna

2023-01-19 Av av Peter A Rosén

Annons: Nationaldagen 6 juni

OSKARSHAMN

ON intervjuar oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) i stadshuset i Oskarshamn på torsdagen.

Han ger sin syn på den omskrivna kuppen i fullmäktige och den senaste tidens turbulens inom Sverigedemokraterna på det lokala planet.

Vi pratar över ett par koppar kaffe i hans arbetsrum.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun, tar emot ON i sitt arbetsrum i stadshuset i Oskarshamn på torsdagsförmiddagen. Foto: Peter A Rosén

Jan Johansson har lämnat Sverigedemokraterna. Är fler på väg att lämna partiet?

– Janne har själv gått ut och bekräftat att han har lämnat Sverigedemokraterna. Det får stå för honom – och det är ett beslut som han själv har tagit. Jag tycker att hans beslut är klokt. I en artikel i ON sa Janne att han aldrig har varit sverigedemokrat, vilket förvånar mig och säkert flera andra. Så, ja, då har han ju kommit fel – då ska han inte vara kvar i Sverigedemokraterna.

”Jag behöver inte Janne Johansson i vårt parti”

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun

– Och jag behöver inte Janne Johansson i vårt parti – och partiet behöver inte Janne Johansson. Hur de övriga tänker, ja, det kan inte jag svara på. Men jag har inte fått information om att fler har lämnat.

Enligt Jan Johansson var fem ledamöter i SD:s fullmäktigegrupp i ett tidigt skede tydliga med att de inte ville se dig som oppositionsråd. ”Jag, Marko Raiskio, Anders Svensson, Peter Bohman och Johanna Bäckström Wörmke var emot honom direkt”, sa han till ON. Kvintetten ville i stället ha Marko Raiskio på oppositionsrådsposten. Kan du bekräfta att de här fem personerna var de så kallade kuppmakarna?

– Det är namn som Janne har nämnt. Men de andra personerna har inte sagt något om detta i samtal med mig. Utan det är Jannes ord. Och det är Janne som är budbäraren i detta. Jag hoppas att han har förankrat det med dem när han hänger ut dem. I sådana fall hoppas jag att även de kontaktar dig eller någon annan – och säger att det är en lögn eller att det är rätt.

Jag har sökt dem för en kommentar – men de svarar inte…

– Nej, och jag kan inte svara åt dem.

Men vi vet var Anders Svensson står i frågan. Han gick upp i talarstolen i fullmäktige och nominerade Marko Raiskio till uppdraget som oppositionsråd…

– Ja, och Anders har ju lämnat fullmäktige. Det gjorde ju även Janne. Sedan förstår jag inte varför han kom tillbaka som politisk vilde. Men det är hans beslut.

I en intervju med ON sa Jan Johansson att han och de andra försökte få till en omröstning inom partiet gällande oppositionsrådsposten. Stämmer det?

– Nej, så var det inte. När de valde mig, så var det konsensus i partiet. Samtliga fullmäktigeledamöter i SD ställde sig bakom mig – inklusive Janne och Marko. Och Janne gick ju till och med upp i talarstolen i fullmäktige och gratulerade mig efter att jag hade blivit vald till oppositionsråd. Han betonade ju att det hade skett på ett demokratiskt sätt.

Men det var ändå sex fullmäktigeledamöter som röstade på Marko Raiskio (tolv röstade på Leif Axelsson och Vänsterpartiets Fredrik Jonasson fick åtta röster). Hur ser du på det?

– Jag vet inte vilka som röstade på Marko. Men partiet har inte grottat ner sig i detta. Vi måste gå vidare. Nu har jag fått mandatet och jag är vald. Och jag har partiets stöd, från dem som är kvar i partiet – vilket gläder mig väldigt mycket. Vi kan inte fundera så mycket på vad som hände under fullmäktigemötet. De som röstade på Marko får fundera på hur de ska gå vidare. Vi som parti går i alla fall vidare – och vi har fått nya medlemmar. Det känns bara positivt för partiet, måste jag säga, säger Leif Axelsson, som blev personvald i valet i höstas.

Han fick 272 personkryss.

”Det känns skönt att ha väljarstödet”

– Det känns skönt att ha väljarstödet. Det har inte sviktat på något sätt. Däremot har en och annan kommit fram till mig på stan och undrat vad som händer i partiet. De som har pratat med mig har i alla fall gett mig stöd, säger han.

Partivännen Mattias Bäckström Johansson fick flest personkryss i kommunvalet i Oskarshamn. Han landade på hela 738 stycken.

Lucas Lodge (M) tog hem andraplatsen med 734 kryss.

Trean Andreas Erlandsson (S) fick 599.

Fyran Leif Axelsson betonar att han gillar kommuninvånarna och att han tycker om att prata med folk.

– Många fantastiska människor hör av sig till mig och ger mig styrka och stöd i allt det här. Sedan finns det säkert en och annan med en annan uppfattning – men merparten av dem som jag har pratat med ger mig stöd i detta.

Hur var det dagarna innan kuppen på fullmäktigemötet – fick du några signaler om att den var på gång?

– Nej, inget direkt. Jag blev mäkta förvånad när Anders klev upp i talarstolen och nominerade en annan person. Anders var i och för sig inte med och röstade fram mig. Han har ofta varit förhindrad och har därför inte kunnat vara med på särskilt många förmöten inför fullmäktige. Han och Janne har inte varit några flitiga mötesdeltagare. Janne har dock varit med på fullmäktigemötena.

”Det får stå för Janne”

I en ON-intervju sa Jan Johansson att du är dåligt påläst och att du inte kan näringslivsfrågorna. Hur ser du på det?

– Det får stå för Janne – det är hans ord. Jag delar naturligtvis inte den uppfattningen. Men det är hans upplevelse och den kan jag inte ta ifrån honom. Jag förstår inte vad han grundar det på. Jag är stolt och glad över kommunens företag, både de stora och de små.

Han påstod också att du har två sidor som politiker – att du kan vara både ”tillmötesgående och honungslen” och ”fruktansvärd”. Du ska bland annat ha sagt att ingen i den här stan tycker om Jan Johansson. Hur ser du på det?

– Att ingen gillar Janne vet jag inte om jag har sagt. Men det är klart att inte alla älskar Janne Johansson. Alla älskar inte Leif Axelsson – och alla älskar inte Peter Rosén.

– Men jag har inga ytterligare kommentarer när det gäller den delen.

Jan Johansson befarar även att du inte kan bygga upp goda relationer med Moderaterna, på grund av turbulensen som uppstod under slutet av din tid inom Oskarshamnsmoderaterna. Hur ser du på det?

– Det är inte många moderater kvar från den tiden. Jag har också pratat med en hel del personer inom Moderaterna – och de har inte den uppfattningen som flera av de gamla moderatmedlemmarna framförde då, den gången. Vi får se var vi landar i valet 2026 – men jag har bra relationer med Lucas Lodge, Rolf Lindström och Robin Hanzl. Det är väldigt bra personer. Det viktigaste för oss är att få till ett annat styre – sedan vet vi inte om det blir tillsammans med Moderaterna eller med Kristdemokraterna och Liberalerna. Personerna i de partierna är också fantastiska, måste jag säga. Både Ingemar Lennartsson (KD) och Johanna Wyckman (L) – och Pontus Welin (L), med flera. Vi har ett valtekniskt samarbete med Kristdemokraterna och Liberalerna – och det fungerar väldigt bra. Och det finns otroligt många fina personer i varje parti. Det är glädjande. Jag kan prata med alla. Sedan finns det naturligtvis ideologiska skillnader – och så ska det vara. Annars skulle det ju räcka med ett parti.

”Det är definitivt inte ett odemokratiskt parti”

I en insändare skrev Jan Johansson bland annat att han anser att SD är ett odemokratiskt parti. Hur ser du på det?

– Det är definitivt inte ett odemokratiskt parti, enligt mitt sätt att se på det. Om han tycker så, ja, då förstår jag inte varför han inte har lyft det inom partiet tidigare. Att han säger så understryker ju bara att han inte är sverigedemokrat. Och det har han själv gått ut och sagt, svarar Leif Axelsson.

Hur går ni vidare nu, som parti?

– Vi går vidare. Vi måste lägga det här bakom oss. Vi kan inte stanna upp.

Hur ska ni få såren att läka?

– Vi pratar jättemycket inom partiet. Vi har ett väldigt bra diskussionsklimat. Vi går vidare med högburet huvud. Och vi måste gå vidare. Vi som sitter i fullmäktige har inte valt oss själva – det är faktiskt väljarna som har placerat oss där.

Tror du att fler kommer att lämna partiet framöver?

– Det känns inte så just nu. Men att det inte kommer att hända under en mandatperiod kan man inte säga. Man kan lämna av olika anledningar – man kan bli sjuk och man kan flytta eller till och med tappa intresset för politik och så vidare.

”Det kan bli svårt för Marko att fortsätta inom politiken”

Vad borde Marko Raiskio göra?

– Det kan bli svårt för Marko att fortsätta inom politiken. Men det beslutet får han ta själv, säger Leif Axelsson.

På vilket sätt har den senaste tidens turbulens skadat partiet?

– Jag tror faktiskt inte att det som har hänt har skadat partiet, ärligt talat. Jag tror att det har skadat Janne Johansson som person mer.

Finns det anledning för dig och Mattias Bäckström Johansson – och andra ledande personer inom partiet – att vara lite självkritiska? Kunde ni ha gjort på något annat sätt för att undvika en offentlig konflikt?

– Ja, men Janne kunde ha lyft det på ett annat sätt med oss. Det är mest han som har sprungit i väg, som jag ser det.

Du eller Mattias kunde inte ha agerat på något annat sätt?

– Man kan alltid vara efterklok. Jag kan inte prata för Mattias, men jag kan bara konstatera att de hade varit med och röstat fram mig. Och alla har fått möjligheten att nominera. Det gick ut länkar. Janne Johansson och någon eller några till kanske inte såg detta – men det är upp till var och en att ha koll på utskicken. Där kan man inte lägga skulden på mig, Mattias eller partiet. Vi har hanterat det på bästa sätt och bett medlemmarna att de ska skicka in nomineringar.

– Vid sittande bord kom det inte fram några andra nomineringar.

Marko Raiskio blev aldrig nominerad?

– Nej, inte vad jag vet.

– Någon omröstning, med två kandidater, har vi inte haft.

Och det var ingen som krävde att en omröstning skulle hållas?

– Nej.

Om vi blickar framåt – vad händer framöver? Vilken målsättning har Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun?

– Vi vill ta över styret i kommunen, givetvis. Vi vill ha fler mandat i fullmäktige, förstås. Vi var uppe och nosade på tolv mandat i valet i höstas, men vi gick tillbaka till elva då Kustlandspartiet tog det där mandatet i stället.

”Vi vill fortsätta att visa att vi är ett trovärdigt parti”

– Men vi vill fortsätta att visa att vi är ett trovärdigt parti. Lokalt kämpar vi för Oskarshamns kommuns bästa. Vi ska ha en bra äldreomsorg, en bra skola och ett bra företagsklimat. Och vi ska ha ett tryggt Oskarshamn. Varje dag läser vi om skjutningar i vårt land – Kalmar finns bland de städer som har drabbats väldigt hårt. Och vi har inte varit förskonade här heller. Vi vill inte hamna i Kalmars situation.

– Här sträcker jag ut en hand till samtliga partier. Vad kan vi göra tillsammans? Det är den viktiga frågan. Man måste kunna lägga undan partiboken i vissa frågor. Och jag måste säga att jag har väldigt bra samtal med Lucas Lodge, Andreas Erlandsson och Anton Sejnehed (S). Det är fantastiska människor, måste jag säga. Sedan tycker vi olika när det kommer till de politiska frågorna, förstås. Och det ska vi göra. Varje parti har sina frågor som de vill jobba extra mycket med, säger Leif Axelsson, som klev in på sitt oppositionsrådskontor i stadshuset i Oskarshamn efter helgledigheterna.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun, samtalar med bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).
Leif Axelsson samtalar med bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S). Foto: Peter A Rosén

Hur vill du summera de första veckorna som oppositionsråd?

– Det känns jättebra. Jag går runt i stadshuset och hejar på folk. Det känns väldigt roligt. Jag har ju varit här som oppositionsråd en gång tidigare (då som moderat) – men kommunen har fått många nya medarbetare sedan dess. En del har slutat och några har flyttat eller gått i pension. Nyligen hade vi två utbildningsdagar också – både för nya ledamöter och för ledamöter som sitter kvar sedan tidigare. Vi fick även träffa alla förvaltningschefer. De berättade vad de sysslar med och vilka ansvarsområden de har. Vi har en utbildningsdag kvar, i slutet av januari.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson på promenad i stadshusets korridorer. Foto: Peter A Rosén

– Vi får en bra utbildning.

– Jag har även bokat in en träff med kommundirektören, Henrik Andersson. Sedan vill jag gå vidare i organisationen och träffa förvaltningscheferna och övriga chefer – för att lyssna av lite och bilda mig en uppfattning. Jag ska även provsmaka skolmaten framöver.

Sedan blir det fler besök ute i verkligheten, misstänker jag…

– Ja, jag vill besöka verksamheterna och prata med både chefer och folk på golvet. Jag vill bland annat försäkra mig om att vi har en bra skola och en bra äldreomsorg. Nu kom det tråkiga nyheter i går – om kritiken som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar mot äldreomsorgen i kommunen.

”Att personal inte kan tillräckligt bra svenska, ja, det är något som jag och mitt parti driver, och har drivit”

– Att personal inte kan tillräckligt bra svenska, ja, det är något som jag och mitt parti driver, och har drivit. Nu ser vi svart på vitt att det inte är bra när de gamla inte förstår vad den som ger vården säger – och den som ger vården inte förstår vad de äldre säger. Det är olyckligt – det får inte vara så, helt enkelt, det kan få förödande konsekvenser. Vi måste göra något åt detta. Jag välkomnar de nyanlända som kommer ut och jobbar inom omsorgen – men de kan kanske laga mat, städa och ta hand om tvätten, med mera, i stället och inte arbeta inom den direkta vården förrän de kan tala tillräckligt bra svenska, säger Leif Axelsson, som konstaterar att IVO även riktar kritik mot hur kommunen vårdar människor i livets slutskede.

– Det är illa – det får absolut inte vara så. Vi kanske delar detta med fler kommuner i Sverige, men jag är vald för att titta på Oskarshamns kommun – och jag kan inte fundera på hur de har det i exempelvis Kalmar eller Nybro. Hur ser det ut för de gamla i vår kommun? Det är den viktiga frågan för mig. Och jag vill att våra gamla ska ha det bra. Och att våra barn ska ha det bra. Alla medborgare ska ha det bra.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson vid skrivbordet i arbetsrummet i stadshuset. Foto: Peter A Rosén

Dokumentationen var också bristfällig, påpekar IVO…

– Ja, och det är allvarligt, måste jag säga. Det är bra att IVO gör det här arbetet – men det är illa att vi hamnar i det här läget. Vi ska inte behöva göra det. När IVO kommer på besök, så ska vi kunna visa att vi har en bra vård.

Och äldreomsorgsfrågorna är väl dina hjärtefrågor?

– Ja, verkligen. Men alla frågor är viktiga för mig. Företagandet och skolan är också viktiga områden – men äldreomsorgen är en käpphäst för mig.

Andra viktiga frågor för dig som oppositionsråd?

– Ja, att vi får hit företag, att företag stannar kvar – och att vi har arbetstillfällen i vår kommun. Jag gör jättegärna företagsbesök. Vi måste få ett bättre företagsklimat och en bättre infrastruktur.

– En sak som ligger mig varmt om hjärtat är att vi måste arbeta hårt för att få viltstängsel utmed E22:an vid flygplatsen (norr om Oskarshamn). Där sker det otroligt många olyckor.

– Trygghetsfrågorna är också viktiga. Det finns mycket som är viktigt. Skolan har jag nämnt. Och det är viktigt att vi får behålla vår Gotlandstrafik och vår Ölandsfärja. Ett väldigt fint inslag i sommarbilden. Oskarshamn är ju en hamn- och sjöstad.

Sedan har vi hockey- och evenemangsarenan…

– Ett besked från länsstyrelsen gällande träden vid tennishallsområdet är på gång. Det ska komma i dagarna. Vi får se vad som händer med arenan. Får man plats med den där uppe? Det är min personliga fundering. Ska man trycka in den med skohorn? Men det går säkert bra. Jag tycker att Oskarshamn ska ha en arena. Absolut. Det är inte bara för hockeyn – utan även för andra event. Men hur den ska finansieras? Ja, det är den stora frågan. Vi ska i alla fall inte skjuta dit en massa skattemedel. Medborgarna ska inte stå för detta.

– IK Oskarshamn, företag och sponsorer får gå in och skjuta till medel. Vi har ett starkt näringsliv som borde kunna gå in och hjälpa till med finansieringen. Många tycker att det ska bli härligt med en ny arena – men det finns också en del som är skeptiska. De tänker nog främst på finansieringen. Och kommunen ska kanske bygga arenan – men det är inte vi som ska driva den, som jag ser det.

En del kanske tycker att det är fel att lägga pengar på en arena i de tuffa tiderna som vi befinner oss i….

– Ja, vi befinner oss i en lågkonjunktur just nu. Vi har dessutom en ny skola som behöver byggas. Den ligger lite längre fram, kanske. Men vi måste börja jobba med den frågan.

Vill ni ha den på Länsmansängen eller i Havslätt?

– Vi har sagt nej till Länsmansängen. Men kommer det fram nya uppgifter, som visar att det är möjligt att bygga en skola där, så får vi titta på frågan igen inom partiet. Men vi sverigedemokrater älskar inte storskolor. Vi vill jättegärna behålla Norra skolan. Det är en otroligt vacker byggnad – och den ligger på en väldigt bra plats. Och eleverna trivs där. Men om- och tillbyggnader är förstås nödvändiga. Kostnaderna kan dock bli enorma. Och man får inte gå fram hur som helst i den gamla skolan – många parametrar ska vägas in, säger Leif Axelsson, som även understryker att Oskarshamns sjukhus är en viktig fråga för honom och partiet.

– Det är väldigt, väldigt viktigt att vi har ett sjukhus värt namnet i mellanlänet.

”Oskarshamns sjukhus ska inte läggas ned”, sa Mattias Adolfson (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, till ON den 21 december

– Ja, jag läste det. Jag hoppas att även tjänstemän anammar det, så att de inte förvandlar vårt sjukhus till en hälsocentral, ett äldreboende eller till något rehabiliteringscenter – eller något sådant. Vi ska ha en akutsjukvård dygnet runt i Oskarshamn. Vi har ett bra sjukhus – och då får man inte skrämma i väg den befintliga personalen genom att oroa dem onödigt mycket, säger Leif Axelsson, som även sitter i regionfullmäktige.

– Jag hoppas att det inte sker något bakom kulisserna på Oskarshamns sjukhus.

Men det är politikerna, och inte tjänstemännen, som bestämmer…

– Ja, och jag högaktar Socialdemokraterna och Peter Wretlund (S) för detta. Han och hans partikamrater har gett ett löfte om att det inte ska ske några förändringar på Oskarshamns sjukhus, så länge de styr. Vi kommer att bevaka den här frågan med lupp.

Är det här din sista mandatperiod – eller kan det bli en till?

– Det vet jag inte. Som det känns nu, så skulle jag kunna hålla på hur länge som helst. Jag tycker att det är så roligt, men det är klart att man måste släppa fram andra förmågor.

Men du håller dörren öppen där?

– Ja, jag stänger ingen dörr. Men vi får se hur det blir. Just nu ligger mitt fokus på de kommande fyra åren.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson utanför stadshuset. Foto: Peter A Rosén

Personligt / Leif Axelsson

Ålder: 70 år.

Bor i: Lyckebo, Oskarshamn.

Familj: Fru, fyra barn och tio barnbarn. Leif Axelsson är både morfar och farfar.

”Det är härligt. Vi har en fantastiskt fin sammanhållning i vår familj. Familjen är jätteviktig för mig. Och familjen ska vara viktig för alla – för det är familjen som ger oss mest näring”, säger han.

Aktuell som: Nytt oppositionsråd i Oskarshamns kommun. ”Men jag tänker inte sitta i stadshuset mellan klockan 8 och 16. Jag måste ut och träffa medborgarna och besöka verksamheterna. Jag måste höra vad folk tycker. Det hör jag inte om jag sitter här på kontoret. Jag har ingen reglerad arbetstid, utan detta är ett politiskt uppdrag. Och det är inte bara Oskarshamn som gäller. Det är viktigt att besöka Bockara och Kristdala, och andra orter, också. Och medborgarna får jättegärna kontakta mig. Jag är väljarnas förlängda arm och jag är förtroendevald. Då ska man ha kontakt med medborgarna”, säger Leif Axelsson, som börjar jobba vid 8-tiden på morgonen en genomsnittlig dag.

”Och det kan bli långa dagar. I går körde jag ända fram till klockan 22. Sedan måste även jag få vara ledig emellanåt – men jag styr över min tid.”

Har tidigare bland annat varit: Oppositionsråd (under tiden i Moderaterna), ledamot i tekniska nämnden, ledamot i socialnämnden och ledamot i det som då hette barn- och utbildningsnämnden, ledamot i kommunstyrelsen (där sitter han kvar, förstås) och vigselförrättare (ett uppdrag som han behåller).

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson har fin utsikt från sitt kontor i stadshuset. Foto: Peter A Rosén
Hamnen i Oskarshamn
Leif Axelsson har utsikt över hamnområdet från sitt kontor. Foto: Peter A Rosén
Inre hamnen i Oskarshamn
Inre hamnen i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln med dina vänner: