Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lördagskrönikan: “Ut med er”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Ut med er!

Hela vår härliga natur väntar på er.

Visserligen blev det aldrig vinter, åtminstone inte på riktigt, men temperaturerna har varit ganska låga och snålblåsten ständigt närvarande.

Just blåsten är jag trött på, jag som borde vara van… Som uppvuxen i Helsingborg där det blåser nordvästlig vind 350 av årets dagar och i princip har samma väder från oktober till april: Grått, disigt och ofta regn på tvären…

När jag pluggade på universitet i Linköping kom jag också i kontakt med intressanta vindar. På Östgöstaslätten kan det blåsa åt alla håll – samtidigt. Det finns ett uttryck i Linköping att det är den enda staden där två cyklister kan mötas och BÅDA har motvind.

Blåser gör det ju fortfarande men de senaste dagarna har det märkts en mildare ton i vinden. Våren ÄR faktiskt på väg på riktigt den här gången.

Fast bakslag kan ju förekomma långt framöver. I måndags la jag på mina sommardäck och som på beställning kom det lite snö på kvällen och det var fem-sex minusgrader när jag vaknade på tisdagen… Min vanliga perfekta tajming.

“Härliga promenadområden”

Men nu till själva saken. Jag vill slå ett slag för alla dessa fantastiska möjligheter att uppleva vår underbara natur. Det finns så många härliga promenadområden i vår kommun. Eftersom jag är inflyttad så har jag säkerligen inte koll på dem alla, men jag tar tacksamt emot hjälp att hitta fler.

Oskarshamn är en oerhört vacker kommun, närheten till havet är fantastisk. Jag har alltid bott vid havet (undantaget Linköping, fast det fanns ju sjöar i alla fall…); Helsingborg, Västervik, Timmernabben, Mönsterås och nu Oskarshamn.

Jag bor i Kolberga och barnen och jag tar ofta långa promenader – vi har alltid gjort det och det har blivit en vana. Kommer vi inte ut känns det inte bra. Vädret får vara som det vill – vi SKA gå. Oavsett årstid så bjuder naturen på vackra vyer – vår, sommar, höst och vinter, det spelar ingen roll.

Att gå från Kolberga till Saltvik och sedan tillbaka via skogen mot Fallebo brukar bli en lagom runda på 12-13 kilometer.

Andra pärlor där vi är ofta är Uvö och Stensjö by.

Ibland tar jag mig själv ut på längre rundor som att gå från Kolberga via hamnen ut till Ernemars underbara klippor, vidare till Mysingsö och sedan via Stångehamn, Kristineberg och Sörbo hem via Påskallaviksvägen. Ganska långt med uppfriskande.

“Så otroligt fint”

För ett par år sedan införskaffade jag en mountainbike. Har tagit cykelturer runt Eckern och Baggetorpskvarn – så otroligt fint. Har också tänkt att cykla till vackra Figeholm via nya cyklevägen från Saltvik, men tiden har inte medgivit detta än – har bara kommit halvvägs. Dags att damma av cykeln igen alltså.

Så nu när temperaturen börjar stiga, passa på att njuta av allt det vackra vi har runt omkring oss. Man behöver inte trängas med så mycket folk heller.

Att kunna gå ut i naturen så enkelt som vi kan – det är riktig livskvalitet!

Ha en skön helg!

Tips på nya smultronställen tas gärna emot av en inflyttad skåning.

TEXT & FOTO

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

Virån.
Uvö.
Ernemar.
Kvällssol, Ernemar.
Ernemar.
Hamnen.
Fallebo.
Uvö.
Mellan Stensjö och Fårbo.
Uvö.
Havslätt.
Virbo.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS