LO:s ordförande Susanna Gideonsson: ”Taket i A-kassan måste höjas”

LO:s ordförande Susanna Gideonsson: ”Taket i A-kassan måste höjas”

2022-11-08 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

SVERIGE

Arbetsmarknadspolitiken lyser med sin frånvaro i regeringens budget, fastslår LO (Landsorganisationen, en paraplyorganisation, bildad 1898, som jobbar för de fackliga arbetstagarorganisationerna som är knutna till arbetarrörelsen i Sverige).

”Vi hittar inte ens ordet arbetsmarknadsutbildning i budgeten”

LO:S ORDFÖRANDE SUSANNA GIDEONSSON

– Vi hittar inte ens ordet arbetsmarknadsutbildning i budgeten. Vad Sverige behöver är en aktiv arbetsmarknadspolitik för full sysselsättning, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar att arbetslösheten alltjämt är hög – samtidigt som arbetsköpare fortfarande skriker efter arbetskraft.

”För tomt”

– Vi vet hur det går att lösa. Med rätt sorts utbildning. Det är alldeles för tomt på förslag mot arbetslösheten. Vad som skulle behövas är en aktiv arbetsmarknadspolitik för full sysselsättning. Det är nödvändigt, inte minst i de tuffa tider som väntar våra förbundsmedlemmar den kommande vintern.

LO vill också se satsningar på välfärden.

– Den svenska vården, skolan och omsorgen måste utvecklas och bemanningen i välfärden höjas. Regeringens satsning är bara en droppe i havet av vad som krävs, säger Susanna Gideonsson.

”Helt nödvändigt”

Men LO tycker givetvis att det är bra att A-kassan ligger kvar på dagens nivåer.

– Inte minst med tanke på den krisvinter som väntar är det helt nödvändigt med en bra A-kassa. Därför är det bra att regeringen inte rör nivåerna i A-kassan. Vi anser dock att taket i A-kassan måste höjas så att fler arbetslösa får ett inkomstskydd. Du ska inte behöva gå från hus och hem i tider av omställning, säger Susanna Gideonsson.

Foto: Landsorganisationen (LO)

Dela gärna artikeln med dina vänner: