Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Medellivslängden sjunker för kvinnogrupp: “Resultaten är anmärkningsvärda”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten har sammanställt en analys av medellivslängdens utveckling i olika utbildningsgrupper. Gruppen ensamstående kvinnor med förgymnasial utbildning födda i Sverige sticker ut enligt myndigheten. “Resultaten är anmärkningsvärda”, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Resultat för inrikes födda ensamstående kvinnor med förgymnnasial utbildning visar att den återstående medellivslängden vid 30 års ålder minskade med ett år under perioden 2012–2022. För befolkningen i stort ökade i stället medellivslängden med 1,3 år under denna period.

– Resultaten är anmärkningsvärda eftersom medellivslängden för befolkningen i stort ökar under motsvarade period. Vi har nu fått ytterligare kunskap om en grupp som har en särskilt utsatt livssituation och där åtgärder behövs för att vända trenden, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Behov av att stärka gruppen

Flera förutsättningar till god hälsa för förgymnasialt utbildade kvinnor födda i Sverige har försämrats under studieperioden. Fler är ensamstående, har låga inkomster och har sjukpenning eller sjukersättning som största inkomstkälla. Färre personer i gruppen hade förvärvsarbete 2022 jämfört med tio år tidigare.

– Att ha svag ekonomi och vara ensamstående kan påverka hälsan på flera sätt. Dels genom att möjligheterna till att göra val som främjar hälsan är begränsade, men även för att det kan saknas olika former av praktiskt, socialt och emotionellt stöd. Det folkhälspolitiska målet handlar om att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa. Här ser vi behov av att stärka det arbetet för denna grupp, säger Karin Tegmark Wisell.

Analysen av kvinnors medellivslängd är en del i ett regeringsuppdrag som handlar om att ta fram kunskap om kvinnors hälsa och livsvillkor. Denna rapport är ett första steg och med utgångspunkt i dessa resultat fortsätter vi arbetet för att ytterligare fördjupa kunskapen om orsakerna till den sjunkande medellivslängden och för att möjliggöra preventiva insatser.

Foto: Freepik

+1
8
+1
3
+1
0
+1
0
+1
2
+1
9
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS