Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Michael Erlandsson (SD): “Sådana handlingar är livsfarliga och fullständigt oacceptabla”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Hur ser medborgarnas upplevelser ut när det kommer till hur fyrverkerier används i Oskarshamns kommun – och hur påverkar fyrverkerierna den faktiska och upplevda tryggheten?

Sverigedemokraterna vill att kommunen ska genomföra en undersökning för att få svar på detta.

Partiet skriver om detta i en fullmäktigemotion.

SD vill också att kommunen – utifrån resultaten från en sådan undersökning – utvärderar om befintliga ordningsbestämmelser bör ändras.

Motionen är undertecknad av fullmäktigeledamoten Michael Erlandsson.

Han konstaterar att de kommunala ordningsföreskrifterna tillåter att fyrverkerier används i tätorter, men endast på nyårsaftonen.

“Resultatet av ett ansvarslöst och utdraget användande av fyrverkerier är att människor och djur far illa, vilket inte minst många djurägare kan intyga”

MICHAEL ERLANDSSON (SD), FULLMÄKTIGELEDAMOT

”Varje år skadar sig cirka 100 personer så allvarligt att de behöver uppsöka sjukvården och nyårshelgen är det tillfälle då flest olyckor sker. Resultatet av ett ansvarslöst och utdraget användande av fyrverkerier är att människor och djur far illa, vilket inte minst många djurägare kan intyga”, skriver han.

“Minska rädsla”

Han fortsätter:

”I många städer och kommuner förekommer det även att personer använder fyrverkerier som vapen riktade mot såväl polis som medborgare. Sådana handlingar är livsfarliga och fullständigt oacceptabla. Därför är det politikens ansvar att se till att kommunen har sådana regler att missbruk av fyrverkerier och smällare minimeras i syfte att stärka den upplevda tryggheten och minska rädsla.”

”Enligt uppgift har det vid senaste årsskiftet förekommit mycket negativa synpunkter/klagomål i flera Oskarshamnsorienterade Facebook-grupper. Bland annat ska det ha avfyrats många raketer på parkeringen vid Coop i centrum och detta ska, enligt berörda medborgare, ha upplevts som otryggt och störande”, skriver Michael Erlandsson.

“Djupgående undersökning”

”I ljuset av de upplevelser som har inkommit är det av vikt att kommunen utvärderar vad mer man kan göra för att främja tryggheten och ett säkert användande av fyrverkerier i Oskarshamn. För att göra detta krävs dock en mer djupgående undersökning kring medborgarnas upplevelser. Enligt uppgift har några sådana undersökningar inte genomförts i kommunen, men är fullt möjlig att genomföra med hjälp av exempelvis fysiska och digitala enkäter”, skriver han.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS