Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Moderaterna vill skrota pensionsåldern i regionen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

KALMAR LÄN

Moderaterna i Region Kalmar län anser att pensionsåldern ska skrotas för de anställda inom regionen.

Den 1 januari i år höjdes åldersgränsen för pension i lagen om anställningsskydd, från 67 år till 68 år – och om tre år höjs gränsen till 69 år.

– Inom Region Kalmar län i allmänhet – och inom personalskottet i synnerhet – diskuteras ofta de många och stora pensionsavgångarna som väntar inom en tioårsperiod. Flera av regionens mångåriga medarbetare har mycket erfarenhet och kunskap att förmedla till yngre och nyanställda. Samtidigt är främst vården i stort behov av personal – det vittnar inte minst de dystra siffrorna för hyrbemanning om, säger Kaj Holst (M).

– Att tvinga en mångårig medarbetare att avsluta sin fasta anställning för att antingen gå hem, eller komma tillbaka som vikarie, är en förlegad modell som tillkom på den tiden då personalbrist inom vården var ett tämligen okänt begrepp, säger Monica Ljungdahl (M).

Hon fortsätter:

– Tiderna förändras, folk är friskare och piggare längre upp i åren. Region Kalmar län har mycket att vinna på att följa andra regioners exempel, där pensionsgränsen nu tas bort. Ta vara på den breda kompetensen och erfarenheten som våra äldre medarbetare bisitter efter många gånger ett helt yrkesliv inom exempelvis vården.

Carl Dahlin (M) är vice ordförande i personalutskottet. Han säger så här:

– Region Östergötland har nyligen meddelat att gränsen för pension nu tas bort. Istället är det upp till den anställde att i samråd med chef, samt HR, komma fram till en lösning som kan innebära fortsatt anställning. I sammanhanget är det viktigt att påpeka att den som inte vill jobba kvar givetvis kan gå i pension vid uppnådd ålder.

– Vi moderater vill därför skrota pensionsåldern i Region Kalmar län för att bättre ta till vara på kompetens och erfarenhet. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare för de medarbetare som vill vara kvar och jobba efter fyllda 68 år.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

carldahlin.png

 ”Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare för de medarbetare som vill vara kvar och jobba efter fyllda 68 år”, säger Carl Dahlin (M), som är vice ordförande i personalutskottet i Region Kalmar län.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS