Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Mönsterås oppositionsråd Robert Rapakko (S): “Bara dumt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

MÖNSTERÅS

I går berättade vi att Robert Rapakko (S) – oppositionsråd i Mönsterås kommun – tycker att Centerpartiets, Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas budgetförslag är verklighetsfrånvänt.

Här förklarar han hur han tänker kring det:

– Att veta att så många skolbyggnader står inför stora behov och inte lägga några reserverade medel för det i treårsplanen – med undanflykter om att man inte har exakta kalkyler – är svepande ursäkter. Hamnplanerna och andra projekt är lika svepande, de prioriteras ändå in – men majoriteten vill inte erkänna lokalernas stora brister. Det är verklighetsfrånvänt, anser vi socialdemokrater.

“Att inse att vi måste vända sjuktalen är ingen större sensation”

ROBERT RAPAKKO (S), OPPOSITIONSRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Att inse att vi måste vända sjuktalen är ingen större sensation – att inte vilja göra det arbetet tillsammans med de fackliga parterna är att beteckna som fackföreningsfientligt eller bara dumt. Jag är dock övertygad om att den grön-blå majoriteten vet precis varför de inte vill ha de fackliga delaktiga i det arbetet. Vi har full tilltro till den svenska modellen – där framgång och välstånd byggs genom samverkan mellan fack och arbetsgivare. Om något så borde majoriteten svälja den stoltheten och acceptera vårt uppdrag i sin fulla mening, säger Robert Rapakko.

“Tuff kalkyl”

Han konstaterar vidare att det genomfördes en ekonomidag i Mönsterås kommun i april.

– Där redovisar varje nämnd/förvaltning sin analys av ekonomin och sin verksamhet. Framtidsutblicken från den dagen ligger sedan till grund för vår kommunala budgetprocess. I år presenterades en tuff kalkyl. Inflation och prisökningar slår mot alla förvaltningar på olika sätt. Några står inför utökningar av verksamheten och andra vill göra förbättringar som kan verka kostnadsbesparande på sikt:

Kommunledningsförvaltningen               5 mnkr

Kultur och fritidsnämnden                      0,24 mnkr

Miljö och byggnadsnämnden                  0,2 mnkr

Tekniska förvaltningen                            5,6 mnkr

Barn och utbildningsförvaltningen          6,8 mnkr

Socialnämnden                                        10,9 mnkr

– Från budgetprocessen fanns äskanden om 28,9 miljoner kronor utöver löneökningar. Därtill ett behov av finansiella avsättningar på drygt 10 miljoner.  Att i det läget inte känna att man har partiets röst på den socialdemokratiska budgeten i riksdagen förstår jag är svårt. Men att inte heller göra någon som helst omfördelning i budgeten tycker vi är bara passivt. Andra kommuner klarar att prioritera och omstrukturera. Det borde även vi klara om och när det behövs. Men steg nummer ett är att arbeta för en regeringsbudget som ger stöd till kommunerna att klara sina uppdrag. Det förstår vi att hela alliansen inte ställer upp på, säger Robert Rapakko, som betonar att välståndet finns i Mönsterås kommun.

– Men det behöver fördelas så att fler blir vinnare, understryker han.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS