Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nätverket för länets lanthandlare utvidgas

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Kalmar län har Sveriges sydligaste glesbygd.

På de mindre orterna, främst i inlandet men även på Ölands båda spetsar, spelar den lokala livsmedelsbutiken en viktig samhällsroll som många gånger den enda kvarvarande servicepunkten.

Utöver livsmedel agerar butiken ombud för post och paketutlämning, apotek, Systembolag, spel med mera.

Försvinner butiken finns inget kvar och redan idag är flertalet orter, ofta långt från kommunens centralort, runtom i länet drabbade av mestadels tomma butikslokaler. En ledsam utveckling för oss som vill att det ska gå att leva och bo i hela länet.

”Kan vara avgörande”

För att främja och stötta handeln på landsbygd och i glesbygd distribuerar Region Kalmar län 2,5 miljoner kronor till 11 butiker runtom i länet, från Gullringen i norr till Långasjö i gränslandet mellan Blekinge, Kronoberg och Kalmar län samt Degerhamn på södra Öland. För flera av dessa butiker är stödet så pass viktigt att det kan vara avgörande för att fortsatt hålla öppet.

Vid diskussion med handlare har önskemål kommit upp att starta ett (digitalt) nätverk där de kan dela med sig av erfarenheter och tips kring olika sätt att exempelvis utveckla sin verksamhet och nå bättre lönsamhet, liksom olika ansökningsförfarande beträffande stöd och bidrag (statliga, regionala liksom kommunala) som kan underlätta drift av butikerna och därmed fortsatt säkra servicen på lands- och glesbygden i Kalmar län.

”Gynnar servicen”

I detta nu arbetar Coompanion med att sjösätta något liknande, men det örbegränsat till norra delen av länet. Därför har vi Moderater och Kristdemokrater föreslagit att Regionen, som ändå är en samlande aktör i och med distributionen av Tillväxtverkets stödmiljoner, nu ska utvidga det tilltänkta nätverket för lanthandlare till att inte bara omfatta norra delen av Kalmar län utan hela fastlandet liksom Öland i samverkan med Coompanion. Det gynnar servicen och tillgängligheten på vårt läns stora landsbygd.

Carl Dahlin (M)

Pär-Gustav Johansson (M)

Robin Hanzl (M)

Anders Andersson (KD)

Carl-Wiktor Svensson (KD)

Helena Berzelius (KD)

Regionala Utvecklingsnämnden

Region Kalmar län

Genrebild: LRF

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS