Njut av vackra bilder från Bråbygden

Njut av vackra bilder från Bråbygden

2020-02-21 Av av Peter A Rosén

BRÅBYGDEN

Under fredagen gjorde Oskarshamns-Nytt ett nedslag i den oerhört vackra Bråbygden.

Vår fotograf Pierre Stjernfeldt, som tidigare har inventerat cirka 3 000 träd för länsstyrelsen i området, trivdes som fisken i vattnet.

Februarivädret visade sig från sin bästa sida. Visst blåste det lite grand, men vi gladde oss mest åt att solen smekte det sagolika landskapet i och kring Bråbo. ON:s fotograf gick runt och pratade och plåtade – och reportern lyssnade.

Ögonen fastnade, bland annat, på en gammal skalmur i närheten av den gamla skolan som numera är Bråbo föräldrakooperativ.

– Den är från 1800-talet, sa Pierre Stjernfeldt samtidigt som han fotograferade den.

– Det var på 1800-talet som man började med skalmurar. De byggde i två lager – och det ville till att man hade ganska stora stenar också. Man hade inte kapaciteten som krävdes för att bygga sådana murar under 1500-, 1600- och 1700-talen. Man kunde inte lyfta så stora stenar. Då var det istället enkelmurar som gällde. Man hade alltså en rad med stenar.

– Skalmurarna var mer avancerade. Man byggde två murar och fyllde på i mitten, så det blev som ett skal. Det var ett gediget arbete.

Hamlade träd

Från murar till hamlade träd. Sådana finns det gott om i Bråbo, med omnejd.

– Förr hamlade man träden för att få vinterfoder till djuren. För att de hamlade träden ska kunna bevaras som ett kulturhistoriskt minne, så har länsstyrelsen betalat ut stöd, berättade ON-fotografen.

En skalmur från 1800-talet.
Hamlade lindar på en betesmark.
Hamlade lindar vid vacker grind.
En fägata.
Hamlade träd.
Hamlade träd i motljus.

Text: Peter A Rosén, peter@oskarshamns-nytt.se

Foto: Pierre Stjernfeldt, pierre@oskarshamns-nytt.se

Dela gärna artikeln: