Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nu genomförs Medborgarmiljonen i Kristineberg och Bockara: Detta går pengarna till…

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

BOCKARA/KRISTINEBERG

“Nu är det klart vilka av de förslag som kom in till Medborgarmiljonen för Kristineberg och Bockara som kommer att genomföras. Totalt har närmare 600 personer varit med och röstat och några av arbetena har redan påbörjats”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.

– Det känns bra att vi nu är klara med en omgång från förslag till beslut. Vi hoppas kunna genomföra det mesta av det som invånarna röstat fram det här året. Nu ser vi fram emot att fortsätta med kommande orter och stadsdelar, säger Anton Sejnehed (S), som är med i styrgruppen för Medborgarmiljonen (som är kommunstyrelsens arbetsutskott).

Möten med samhällsföreningar

“Inför förslagsinlämning har kommunen bland annat jobbat med möten med samhällsföreningar, information i skolor och möten med barn och unga genom fritidsgårdar. Förslagen som har kommit in har bearbetats av den kommunala arbetsgruppen och godkänts av styrgruppen, innan de sedan har lagts upp för omröstning. Vissa av förslagen har byggt på att kommunala anläggningar ska utvecklas. Andra förslag innebär att nya verksamheter kommer till, vilket kräver överenskommelser med civilsamhället som behöver finnas på plats innan arbetet genomförs. Under våren har kommunstyrelsen fått information om resultatet i röstningen och ställt sig bakom förslagen som ska genomföras i Bockara och Kristineberg”, skriver kommunen.

Badplatsen i Bockara förbättras

“I Bockara var det sju förslag som gick vidare till omröstning. Ungefär 120 enskilda röstande lade sedan 305 röster på förslagen.

De tre förslag som fick flest röster i Bockara var:

1. Utveckla befintlig aktivitetsyta “multiarena” med nya aktiviteter

2. Förbättringar av badplatsen med till exempel sittmöbel och ny sand

3. Utveckling av befintlig lekplats”

– Eftersom det finns en miljon kronor för varje plats och vi bedömer att förslagen i Bockara kostar något mindre har kommunstyrelsen beslutat att genomföra fem förslag, säger landsbygdsutvecklaren Kristina Hägg-Blecher som samordnar arbetet med Medborgarmiljonen.

Detta kommer finansieras i Bockara av medborgarmiljonen

  • Förbättringar av badplatsen
  • Målning av vägg i gång- och cykeltunnel
  • Utveckla befintlig aktivitetsyta
  • Utveckling av befintlig lekplats
  • Frisbeegolfbana

“Arbetet på badplatsen har påbörjats, ny sand är på plats och i midsommarveckan kommer grillplatsen och sittmöbler att uppgraderas. Övriga arbeten i Bockara påbörjas efter sommaren”, skriver kommunen.

I Kristineberg har över tusen röster lagts

“I Kristineberg gick sex förslag vidare till omröstning där ungefär 450 enskilda röstande fördelat strax över 1 000 röster. De tre förslag som har fått flest röster av invånarna i Kristineberg är konstgräs på fotbollsplan i anslutning till skolan, temaplats i anslutning till skolan och sittplatser/lugn plats i Kristinebergs centrum”, skriver kommunen.

“Lite mer kostsamma”

– Här går vi vidare med två förslag, eftersom det är insatser som bedöms lite mer kostsamma, säger Kristina Hägg-Blecher.

Fördelning av medborgarmiljonen i Kristineberg

  • Konstgräs på fotbollsplanen och nya mål
  • Nya aktiviteter på skolområdet

Medborgarmiljonen fortsätter i norra kommunen

“Det var under 2023 som Oskarshamns kommun började använda medborgarbudget för invånarnas delaktighet i utvecklingen av sin ort eller stadsdel – kallat Medborgarmiljonen. Det innebär att medborgarna i en ort eller stadsdel bestämmer vad en del av den kommunala budgeten ska gå till. Bockara och Kristineberg lämnade förslag under hösten 2023 och röstade i början av 2024. Misterhult, Fårbo och Figeholm med omnejder har lämnat förslag under våren och en omröstning görs efter sommaren. Det fullständiga resultatet i omröstningen för Bockara och Kristineberg finns på oskarshamn.se“, skriver kommunen.

Foto: Dzenana Basic, Oskarshamns kommun

+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
6

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS