Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nu sätts premiepensionen in på ditt konto: “Totalt sett har insättningarna ökat”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

EKONOMI

12 500 miljoner kronor.

Så mycket pengar ska Pensionsmyndigheten betala ut till totalt 8 180 000 premiepensionskonton.

Med start idag, fredag den 5 maj, så inleds insättningarna från Pensionsmyndigheten till pensionsspararnas och pensionärernas premiepensionskonton. Totalt ska 12 500 miljoner kronor av fondrabatter och arvsvinster sättas in. Samtidigt dras avgifterna för premiepensionen. Det framgår av ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten.

För att fondbolagen ska få delta på premiepensionens fondtorg så rabatterar de sina fondavgifter. Den rabatten får sparare och pensionärer utbetalt till sitt premiepensionskonto en gång per år. Pengarna används för att köpa fler fondandelar på spararnas premiepensionskonton.

– Premiepensionssparare och pensionärer får tillbaka 12 500 miljoner kronor i rabatter och arvsvinster. Beloppet har påverkats negativt på grund av börsens utveckling under 2022. Men totalt sett har insättningarna ökat tack vare att fler har tjänat in premiepension under längre tid, säger Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning.

Den kapitalviktade fondavgiften var i genomsnitt 0,13 procent av förvaltat kapital 2022. Utan fondtorgets rabatt hade den genomsnittliga kapitalviktade avgiften istället varit 0,45 procent.

Nya fondandelar på måndag

Handeln med nya fondandelar, vilket motsvarar 6,3 miljarder kronor, kommer att placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton med start nu på måndag, den 8 maj, och avslutas för de allra flesta den 10 maj.

Under tiden som handeln av fondandelar pågår så köas alla fondbyten. Fondbyten som har beställts efter den 4 maj genomförs efter att handeln med nya fondandelar har avslutats.

Arvsvinster sätts också in

Förutom insättningen av rabatterade avgifter får pensionssparare och pensionärer dessutom 6,7 miljarder kronor i arvsvinster. Arvsvinster är pengar från personer som avled under 2022 och som nu fördelas till övriga sparare och pensionärer.

“Arvsvinstens ökning mot föregående år beror främst på att fler har premiepension och med allt större belopp”, skriver Pensionsmyndigheten.

Administrationsavgift

För att finansiera administrationen av premiepensionssystemet tar Pensionsmyndigheten ut en avgift av pensionsspararna. Avgiften beslutas av regeringen och uppgår till 441 miljoner kronor för 2023.

Administrationsavgiften per pensionssparare är i genomsnitt 0,02 procent vilket motsvarar cirka 54 kronor per person under 2023. Maximal avgift är beslutad till 100 kronor per pensionssparare.

Premiepensionspengar
Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen tillsammans med inkomstpension. Utöver det så har en del tjänstepension samt ett eget pensionssparande. Grafik: PPM & Freepik

FAKTA / PPM-INSÄTTNINGEN 2023

Siffrorna inom parentes anger motsvarande siffra från 2022.

  • Fondrabatt: 6 262 miljoner kronor (6 531 miljoner kronor)
  • Arvsvinst: 6 668 miljoner kronor (5 819 miljoner kronor)
  • Överföringsvinst 11 miljoner kronor (9 miljoner kronor)
  • Avgift: -441 miljoner kronor (-512 miljoner kronor)
  • Total insättning: 12 500 miljoner kronor (11 847 miljoner kronor)
  • Antal konton: 8 180 000 (8 020 000).

FAKTA / PENSIONSMYNDIGHETEN

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar myndigheten ut cirka 378 miljarder kronor till 2,3 miljoner pensionärer, genomför cirka 880 000 fondbyten och skickar ut 8 miljoner orange kuvert. Myndigheten har drygt 1 700 medarbetare på 8 orter.

Foto: Pensionsmyndigheten

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS