Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nu startar hemlösa katters vecka: Så kan du bidra till katthemmens viktiga arbete

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

TEMAVECKA

Under vecka 43 är det Hemlösa katters vecka för sjätte året i rad. I år engagerar sig 74 katthem i hela landet genom att ställa ut en insamlingslåda i sin lokala butik. Här kan kattälskare skänka mat och bidra till katthemmens viktiga arbete. Bakom initiativet står kattmatsproducenten Mjau, som genom veckan vill stötta svenska katthem, hylla deras arbete och dessutom uppmärksamma landets över 100 000 hemlösa katter.

Återigen är det dags för Hemlösa katters vecka – för sjätte året i rad. Under vecka 43 kan den som vill donera kattmat till hemlösa katter i sin lokala butik. Bakom temaveckan står kattmatsproducenten Mjau från svenska Vårgårda. Utöver att samla in mat och underlätta för Sveriges katthem, är syftet med veckan att belysa Sveriges största djurskyddsproblem: hemlösa katter.

Stötta ditt lokala katthem

I Sverige finns idag över 100 000 hemlösa katter. Deras liv kantas av sjukdomar, olyckor och brist på mat. Katthemmen som anstränger sig till det yttersta för katternas överlevnad är dock många. Nu engagerar sig hela 74 av dessa katthem i Hemlösa katters vecka genom att ställa ut insamlingslådor i sin lokala butik.

– Katthemmen, som ofta drivs ideellt, behöver gåvor och donationer för att gå runt. Därför är det underbart att se att viljan från allmänheten att hjälpa är så stor! Under Hemlösa katters vecka gör vi det enkelt för kattälskare att stötta sitt lokala katthem, genom matdonationer i sin lokala butik, säger Lisa Müller, marknadschef på Mjau kattmat.

Mätta kattmagar

2020 inledde Mjau ett samarbete med Granngården. Butikskedjan har över 100 butiker över hela Sverige, och flertalet av dem placerar ut en insamlingslåda under veckan. Tack vare detta blir initiativet större och kan mätta fler kattmagar.

– Vi på Granngården är stolta över att kroka arm med Mjau, och stötta deras initiativ Hemlösa katters vecka. Vi har butiker över hela landet, vilket gör det möjligt att sprida ut insamlingslådorna från norr till söder, och hjälpa fler katter, säger Camilla Lantz, Nordic Category Manager på Granngården.

Obligatorisk ID-märkning från årsskiftet

Hemlösa katters vecka är bara ett initiativ av flera som Mjau har startat för att hjälpa hemlösa katter, och höja katters värde. Redan 2016 startade Mjau en namninsamling för att lagstifta om obligatorisk ID-märkning av katter. Nu, sex år senare, träder lagen snart i kraft.

Från 1 januari 2023 blir det obligatoriskt att ID-märka och registrera sin katt, något som kommer göra det enklare för bortsprungna katter att återförenas med sina ägare och kontrollera vilka katter som saknar ett hem. Den 15 juni i år kom även en ny föreskrift om att kattägare måste vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion.

Detta är två framsteg som gläder Mjau:

– Äntligen ser vi förändring på den här fronten. Den nya lagen om obligatorisk ID-märkning och registrering kommer höja katters status – något vi på Mjau har jobbat för länge. Dessutom ställer nu Jordbruksverket högre krav på kattägare. Sedan juni i år är kattägare skyldiga att se till att katter inte kan föröka sig oplanerat, antingen genom kastrering eller på annat vis. Det är ett viktigt framsteg för att minska antalet hemlösa katter. Förhoppningen på sikt är att det inte ska finnas några hemlösa katter, och att Hemlösa katters vecka inte ska behövas, avslutar Lisa Müller.

FAKTA / BIDRA TILL HEMLÖSA KATTER

Så kan du hjälpa till lokalt:

  • Skänk kattmat i insamlingslådan på Granngården i Oskarshamn.
  • Shoppa på Katthemmets Halloweeninspirerade loppis den 29 oktober kl. 13-16.
  • Stötta Katthemmet Oskarshamn med en gåva via Swish: 123 033 14 88 eller postgiro: 498 92 96-1
  • Skänk kattmat, klösmöbler, kattsand, filtar och pant till Katthemmet Oskarshamn.
  • Köp Katthemmets Almanacka för 2023 på Ica Maxi Oskarshamn, Djurproffsen, Smådjurskliniken, Ica Södertorn och Katthemmet. Det går även att beställa via Katthemmets hemsida och få hemskickad.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS