OAIK:s vinstchanser blåste bort

Oskarshamns AIK:s segerchanser blåste bort, i dubbel bemärkelse, i Svenska cupen-matchen hemma mot de allsvenska spelarna i Örebro SK under lördagseftermiddagen.

Närkelaget hade bara 1–0 efter 50 minuter. Då avbröts fighten, tillfälligt, på grund av kraftiga stormbyar.

När spelet återupptogs igen, efter ovädret, avgjorde ÖSK tillställningen med ett par snabba mål.

Vår tidning pratade med Oskarshamns huvudtränare John Allen strax efter slutsignalen. Han konstaterade att det framgick med all önskvärd tydlighet att Örebro lirar i landets högsta fotbollsserie.

– Det finns mycket kvalitet i det laget – och de skapade många fina målchanser. Med tanke på motståndet, så gjorde vi en ganska bra insats under den första halvleken. Vi gjorde vårt bästa – och man ska också komma ihåg att vi saknade en handfull spelare, av olika orsaker, sa han.

Frågan är om det hade slutat annorlunda ifall Peiman Eliassi hade gjort mål på straffsparken som OAIK fick elva minuter in i den första halvleken. Eliassi körde än en gång med den extremt korta ansatsen, vilket har varit lyckosamt tidigare. Men Oscar Jansson i ÖSK-målet läste det hela och kunde göra en enkel räddning.

– Tyvärr fungerade det inte med den straffsparksvarianten i dag, sa John Allen.

Nyberg var het

Dessförinnan hade närkingarna skapat ett par rejäla målchanser under de inledande minuterna. Bollen tog i ribban efter tre minuter – och i det efterföljande andraläget gjorde OAIK-målvakten Gustav Nyberg en jätteräddning på ett närskott. Nyberg var grymt bra i den här matchen. Han radade upp ett flertal fantomingripanden.

Eliassi var på väg att revanschera sig efter 17 minuter – men bollen tog på ovansidan av ribban.

Många åkte hem

Örebro öppnade målkontot på en frispark i den 32:a minuten. Och i början av den andra akten blev det alltså mycket dramatiskt. Det myckna regnandet och blåsandet tilltog ordentligt.

Ja, Ernemar fick besök av stormbyar. Ett reservmål, bakom ena målet, for bakåt med flera meter och efter några minuter insåg domaren att det inte gick att spela längre. Matchen avbröts tillfälligtvis – och många av åskådarna bestämde sig för att åka hem.

Men ovädret hade snart blåst bort – och fighten kunde blåsas igång igen. Avbrottet gynnade uppenbarligen gästerna, som snabbt gick fram till en 3–0-ledning. Dudu Omagbemi reducerade efter 75 minuter. Glädjen blev dock kortvarig. ÖSK punkterade tillställningen på en straffspark knappt tio minuter senare.

Nästa lördag kommer ett annat allsvenskt lag till Ernemar. Då är det Elfsborg som står för motståndet i den andra gruppspelsomgången av Svenska cupen.

Efter matchen mot Örebro delade John Allen ut extraplus till målvakten, Nyberg, och Anton Agebjörn.

Vad säger du om ovädret då?

– Typiskt brittiskt väder. Jag förstår inte varför de avbröt matchen, svarade OAIK-tränaren och skrattade.

Hur går tankarna inför matchen mot Elfsborg?

– Det blir förstås ytterligare en tuff match för oss, sa John Allen.

MATCHFAKTA

Mål, OAIK: Dudu Omagbemi

Björn Wimelius, Oskarshamn, håller på Oskarshamns AIK – och Håkan Hermansson, som bor i Hultsfred, är en inbiten Örebro SK-supporter sedan många år tillbaka. ”Ja, det blev så – i och med att jag bodde där under min skoltid”, berättar han.
ÖSK hade många supportrar på plats på Ernemar. De fick en alldeles egen sektion. En inhägnad sådan.
Här sätter Nordin Gerzic 1–0 till Örebro på en frispark.

Text: Peter A Rosén, peter@oskarshamns-nytt.se